Η πατάτα δικαιωματικά κατέχει μία σταθερή θέση στο τραπέζι μας, είτε ως ορεκτικό, είτε ως κυρίως, κάθε εποχή και σε κάθε περίσταση.
Υλικά
- 1,5 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 1 κρεμμύδι, σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κόκκους μπαχάρι
- 4-5 κόκκους πιπέρι μαύρο
- 1 ώριμη ντομάτα αποφλοιωμένη, ξεσποριασμένη, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 100 γρ. φέτα τριμμένη
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 50 γρ. φέτα τριμμένη, για το σερβίρισμα
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι, τους κόκκους πιπεριού και σοτάρουμε για 1΄, ανακατεύοντας διαρκώς.
Βήμα 2
Μόλις σοταριστούν καλά χωρίς να καούν, προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ. Ανακατεύουμε να τσιγαριστεί και να βγάλει το άρωμά του και κατόπιν προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα.
Βήμα 3
Μόλις βγάλει η ντομάτα τα υγρά της, προσθέτουμε και τις πατάτες. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα και προσθέτουμε και ένα ποτήρι καυτό νερό. Κλείνουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγομαγειρευτούν οι πατάτες. Ανακινούμε πότε-πότε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό επιπλέον.
Βήμα 4
Το φαγητό πρέπει να μείνει στο τέλος μόνο με το λάδι του. Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα βάζοντας από πάνω λίγη τριμμένη φέτα ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας μας.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIO LM