parfe_vanilia
clock icon
2:30'

Παρφέ βανίλια με καραμέλα και αμύγδαλα

Υλικά

    Μερίδες: 8

  • 60 ml νερό
  • 370 γρ. ζάχαρη
  • 10 κρόκους αυγών
  • 650 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 λοβούς βανίλια Μαδαγασκάρης, τα σποράκια
  • 200 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 1 πρέζα αλάτι

Ανάλαφρο, δροσερό και εύκολο παρφέ βανίλια με καραμέλα και αμύγδαλα, για να κλείνουμε γλυκά και επιτυχημένα τα καλοκαιρινά μας τραπέζια. Με λίγα υλικά και απλές τεχνικές που αναδεικνύουν τον ζαχαροπλάστη που κρύβουμε μέσα μας.

Bάζουμε το νερό, 170 γρ. ζάχαρη και τους κρόκους σε ένα μπολ και τα τοποθετούμε σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 81ºC (με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Έπειτα χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ για να κρυώσει και να φουσκώσει.

Παράλληλα, χτυπάμε 500 ml κρέμα γάλακτος στο μίξερ με τα σποράκια βανίλιας σε σαντιγί. Ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα και η κρέμα μας είναι έτοιμη για φορμάρισμα είτε σε μπoλ, είτε σε τσέρκι. Τη βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον δύο ώρες να παγώσει.

Για να φτιάξουμε την καραμέλα θα χρειαστούμε 200 γρ. ζάχαρη, 150 ml κρέμα γάλακτος και 1 πρέζα αλάτι. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη ζάχαρη να πάρει χρυσό χρώμα και κατόπιν ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος λίγη λίγη, προσεκτικά, να ενσωματωθεί.

Μόλις ρίξουμε όλη την κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει. Την απλώνουμε πάνω από την παγωμένη τούρτα μαζί με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: STUDIO LM- Συνταγή: Μανώλης Παπαχρήστου (EMMANUEL, PATISSERIE FINE)

Διαδικασία

Βήμα 1

Bάζουμε το νερό, 170 γρ. ζάχαρη και τους κρόκους σε ένα μπολ και τα τοποθετούμε σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 81ºC (με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Έπειτα χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ για να κρυώσει και να φουσκώσει.

Βήμα 2

Παράλληλα, χτυπάμε 500 ml κρέμα γάλακτος στο μίξερ με τα σποράκια βανίλιας σε σαντιγί. Ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα και η κρέμα μας είναι έτοιμη για φορμάρισμα είτε σε μπoλ, είτε σε τσέρκι. Τη βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον δύο ώρες να παγώσει.

Βήμα 3

Για να φτιάξουμε την καραμέλα θα χρειαστούμε 200 γρ. ζάχαρη, 150 ml κρέμα γάλακτος και 1 πρέζα αλάτι. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη ζάχαρη να πάρει χρυσό χρώμα και κατόπιν ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος λίγη λίγη, προσεκτικά, να ενσωματωθεί.

Βήμα 4

Μόλις ρίξουμε όλη την κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει. Την απλώνουμε πάνω από την παγωμένη τούρτα μαζί με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: STUDIO LM- Συνταγή: Μανώλης Παπαχρήστου (EMMANUEL, PATISSERIE FINE)