Panzanella_anoigma
clock icon
50'

Παντσανέλα από την Τοσκάνη

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 300 γρ. μπαγιάτικο προζυμένιο χωριάτικο ψωμί
  • 4 ντομάτες σφιχτές και ώριμες, κομμένες σε κύβους
  • 1 αγγούρι, ξεσποριασμένο και κομμένο σε κύβους
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
  • 6-7 φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 3-4 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Tips

  • Το ψωμί πρέπει να είναι «ξερό», δηλαδή μπαγιάτικο, αρκετών ημερών. Αν το ψωμί που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πιο μαλακό, το ραντίζουμε απλά με νερό να μαλακώσει και να μουσκέψει.

Η χωριάτικη σαλάτα παντσανέλα είναι σύμβολο της ιταλικής αγροτικής κουλτούρας και της λεγόμενης cucina povera, με ρίζες που φτάνουν πίσω στον Μεσαίωνα. Συνδέεται κυρίως με την περιοχή της Τοσκάνης, αλλά και της Ούμπρια. Η παντσανέλα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα είναι η εξελιγμένη εκδοχή της, αφού στην αρχική συνταγή δεν συμπεριλαμβάνονταν η ντομάτα, η οποία καλλιεργήθηκε στην ιταλική χερσόνησο τον 18ο αιώνα.

Βάζουμε το κρεμμύδι σε ένα μπολάκι με νερό και λίγο ξίδι για 10'.

Μουσκεύουμε το ψωμί σε κρύο νερό, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ξίδι και το αφήνουμε για 10' ή μέχρι να μαλακώσει.

Κατόπιν το στραγγίζουμε καλά και το πιέζουμε με τα χέρια να φύγει η περιττή υγρασία και το «σπάμε» σε μικρά κομμάτια, χωρίς να το τρίψουμε.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, τις ντομάτες, το σκόρδο, το αγγούρι, το κρεμμύδι και τα φύλλα βασιλικού, προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο και αλατίζουμε.

Ιδανικά αφήνουμε την παντσανέλα στο ψυγείο 30' ή αν έχουμε χρόνο, για περισσότερο από 30'.

Τη σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το κρεμμύδι σε ένα μπολάκι με νερό και λίγο ξίδι για 10'.

Βήμα 2

Μουσκεύουμε το ψωμί σε κρύο νερό, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ξίδι και το αφήνουμε για 10' ή μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 3

Κατόπιν το στραγγίζουμε καλά και το πιέζουμε με τα χέρια να φύγει η περιττή υγρασία και το «σπάμε» σε μικρά κομμάτια, χωρίς να το τρίψουμε.

Βήμα 4

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, τις ντομάτες, το σκόρδο, το αγγούρι, το κρεμμύδι και τα φύλλα βασιλικού, προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο και αλατίζουμε.

Βήμα 5

Ιδανικά αφήνουμε την παντσανέλα στο ψυγείο 30' ή αν έχουμε χρόνο, για περισσότερο από 30'.

Βήμα 6

Τη σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη