Τις δεκαετίες των ’70-’80 τα πανίνι έγιναν σύμβολο της κουλτούρας των μπαρ στο Μιλάνο. Ψωμί ψημένο, γεμισμένο με ιταλικά αλλαντικά και τυριά, σε μικρά σάντουιτς. Ουσιαστικά, όλη η ιταλική γαστρονομική κουλτούρα όπως η μορταδέλα, η μπουράτα και το πέστο αγκαλιασμένα μέσα σε τραγανό ψωμί. Η φοκάτσια, φυσικά, είναι ιδανική επιλογή!
Υλικά
- 20 φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 20 γρ. τρυφερή ρόκα
- 2 κουτ. σούπας φιστίκι Αιγίνης
- 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι, καβουρδισμένο
- 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- 60-70 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξίδι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 2 φοκάτσιες, 6 κομμάτια
- 3 μπάλες μπουράτα
- 18 πολύ λεπτές φέτες μορταδέλα
- 12 λιαστές ντομάτες, καλής ποιότητας
- λίγα φύλλα ρόκας
- ε.π. ελαιόλαδο
Για 6 άτομα
Για το πέστο
Για το σάντουιτς
Tips
- Εκτός από φοκάτσια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο ψωμί μάς αρέσει.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πέστο: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά για το πέστο, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειαστεί, τη γεύση με αλάτι ή ξίδι.
Βήμα 2
Κόβουμε τη φοκάτσια δημιουργώντας ψωμάκια για σάντουιτς.
Βήμα 3
Λαδώνουμε την ψίχα τους και τα φρυγανίζουμε για λίγα λεπτά.
Βήμα 4
Απλώνουμε σε κάθε βάση πέστο, μορταδέλα, λιαστές ντομάτες και την μπουράτα, την οποία σπάμε σε κομμάτια.
Βήμα 5
Σερβίρουμε με το υπόλοιπο πέστο, λίγο ελαιόλαδο και φύλλα ρόκας.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη