Ποιος αντιστέκεται στη… δροσιά του παγωτού όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει; Πόσο μάλλον όταν αυτό σερβίρεται προκλητικά σε τραγανά καλαθάκια από φύλλο κρούστας και γαρνίρεται με ζουμερά σοταρισμένα κεράσια…
Υλικά
- 600γρ. γιαούρτι πλήρες
- 200γρ. µασκαρπόνε ή ανθότυρο
- 8 κουτ. σούπας µέλι
- 100γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, αλεσµένα σε σκόνη
- 3-4 σταγόνες πράσινο χρώµα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
- ½ κιλό κεράσια χωρίς κουκούτσι
- 2 κουτ. σούπας µέλι
- λίγο καρδάµωµο σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- αµύγδαλα ασπρισµένα, χοντροκοµµένα και καβουρδισµένα
- φιστίκια ωµά ολόκληρα, ελαφρώς καβουρδισµένα
- 16 κοµµάτια φύλλο κρούστας διαστάσεων 21x21εκ.
- βούτυρο λιωµένο
Για το παγωτό
Για τη γαρνιτούρα
Για τα καλαθάκια
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιµάζετε το παγωτό: Χτυπάτε στο µίξερ το γιαούρτι µε το τυρί και το µέλι, µέχρι να γίνουν ένα λείο µίγµα.Βήμα 2
Προσθέτετε το χρώµα ζαχαροπλαστικής για να χρωµατίσει ελαφρά το παγωτό και βάζετε το µίγµα να κρυώσει στο ψυγείο για 1 ώρα.Βήμα 3
Ανακατεύετε στο µίγµα τα φιστίκια και το βάζετε στην παγωτοµηχανή να παγώσει. Αν δεν έχετε τη συσκευή, το βάζετε σε µεταλλικό σκεύος και το µεταφέρετε στην κατάψυξη. Όταν αρχίσει να παγώνει το ξαναχτυπάτε στο µίξερ για να αφρατέψει. Επαναλαµβάνετε τη διαδικασία για 2 φορές ακόµα και το αφήνετε στην κατάψυξη.Βήμα 4
Ετοιµάζετε τα καλαθάκια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170ºC. Βάζετε δύο δύο φύλλα κρούστας αλειµµένα µε βούτυρο µέσα σε πυρίµαχα βουτυρωµένα µπολ (ραμεκέν) και τα ψήνετε στο φούρνο µέχρι να ροδίσουν.Βήμα 5
Φτιάχνετε τη γαρνιτούρα: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρετε τα κεράσια για µερικά λεπτά.Βήμα 6
Προσθέτετε το µέλι και το καρδάµωµο και τα αφήνετε µερικά λεπτά ακόµα. Τα ανακατεύετε µε τα φιστίκια και τα αµύγδαλα. Τα διατηρείτε στο ψυγείο µέχρι να τα σερβίρετε.Βήμα 7
Βγάζετε το παγωτό από την κατάψυξη και το αφήνετε να µαλακώσει για περίπου 20 λεπτά µέσα στο ψυγείο. Μεταφέρετε τα καλαθάκια των ψηµένων φύλλων σε πιάτα, τα γεµίζετε µε το µίγµα των φρούτων και προσθέτετε από πάνω από µία µπάλα παγωτό.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Tina Webb