Το ιταλοφερμένο οσομπούκο είναι ένα πιάτο που σε ένα τραπέζι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο
Υλικά
- 4 κοµµάτια οσοµπούκο, σε φέτες των 300 γρ.
- 1 µεγάλο κρεµµύδι, σε κύβους
- 1 καρότο, σε κύβους
- 1 κλωνάρι σέλερι, σε κύβους
- 150 γρ. διάφορα µανιτάρια, ψιλοκοµµένα
- 2-3 ντοµάτες, ψιλοκοµµένες
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι ανθό αλατιού, µαύρο πιπέρι
- 40 γρ. βούτυρο
- 1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 2 φλιτζ. ρύζι κίτρινο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 λεµόνι κοµµένο στη µέση
- µερικές ίνες σαφράν
- 4 φλιτζ. ζωµό κοτόπουλου, φρέσκο ή ψυγείου
- ανθό αλατιού, µαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Για το πιλάφι
Διαδικασία
Βήμα 1
Αλατοπιπερώνουµε το κρέας και το αλευρώνουµε. Σε µια κατσαρόλα που µπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και θωρακίζουµε το κρέας σε δυνατή φωτιά µέχρι να πάρει σκούρο χρώµα. Το αφαιρούµε και την ίδια κατσαρόλα ρίχνουµε µέσα τα λαχανικά και τα σοτάρουµε για 1΄-2΄, µέχρι να καραµελώσουν. Σβήνουµε µε το κρασί και µόλις εξατµιστεί το αλκοόλ προσθέτουµε τις ντοµάτες.
Βήμα 2
Επιστρέφουµε το κρέας στην κατσαρόλα µε τα λαχανικά, ρίχνουµε λίγο νερό, το καλύπτουµε µε λαδόκολλα και αλουµινόχαρτο και το ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 200ºC για 2 ώρες µέχρι να µαλακώσει. Βγάζουµε το σκεύος από τον φούρνο. Αν δεν είναι καλά δεµένη η σάλτσα, σουρώνουµε τα λαχανικά και τη βράζουµε για µερικά λεπτά µέχρι να µελώσει.
Βήμα 3
Πιλάφι: Σε µια κατσαρόλα που µπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνουµε το βούτυρο και σοτάρουµε το κρεµµύδι. Ρίχνουµε µέσα το ρύζι, το δαφνόφυλλο, το λεµόνι και το σαφράν. Μόλις γυαλίσουν οι κόκκοι του ρυζιού και γίνουν διάφανοι προσθέτουµε τον ζωµό καυτό. Ανακατεύουµε, κλείνουµε µε το καπάκι και το βάζουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για περίπου 20΄ µέχρι να γίνει το ρύζι και να µελώσει ωραία.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography