VAKIAROS noodles
clock icon
25'

Noodles με γαρίδες, λαχανικά και σάλτσα τεριγιάκι με μελάσα

Υλικά

  • 45 – 60 γρ. ηλιέλαιο
  • 400 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. λευκά μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4
  • 10-15 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 90 γρ. σόγια, με χαμηλό αλάτι
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 15 γρ. μελάσα
  • 20 γρ. μέλι
  • 30 γρ. νερό
  • ξύσμα από 1 λάιμ ή λεμόνι
  • 10 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 200 γρ. noodles σίτου ή άλλο της αρεσκείας μας

Αγαπάμε τις ασιατικές γεύσεις. Μαγειρεύουμε λαχταριστά noodles με γαρίδες, λαχανικά και σάλτσα τεριγιάκι. Μια συνταγή από τον MasterChef Λάμπρο Βακιάρο.

Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι γουόκ ή εναλλακτικά ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο και τις γαρίδες και σοτάρουμε για 1’ περίπου ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για άλλα 30’’, προσέχοντας να μην καεί. Αφαιρούμε τις γαρίδες με το σκόρδο σε ένα πιάτο.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ηλιέλαιο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς για 2’. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το τζίντζερ, τη σόγια, τη μελάσα, το μέλι, το νερό και βράζουμε για 3΄-4΄ μέχρι σάλτσα να αρχίσει να «δένει».
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τον αναγραφόμενο χρόνο στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα noodles και τα μεταφέρουμε καυτά απευθείας μέσα στο γουόκ.
Eπαναφέρουμε στο γουόκ τις γαρίδες με το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ξύσμα από το lime και το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι γουόκ ή εναλλακτικά ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο και τις γαρίδες και σοτάρουμε για 1’ περίπου ανακατεύοντας συνεχώς.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για άλλα 30’’, προσέχοντας να μην καεί. Αφαιρούμε τις γαρίδες με το σκόρδο σε ένα πιάτο.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ηλιέλαιο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς για 2’. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το τζίντζερ, τη σόγια, τη μελάσα, το μέλι, το νερό και βράζουμε για 3΄-4΄ μέχρι σάλτσα να αρχίσει να «δένει».

Βήμα 4

Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τον αναγραφόμενο χρόνο στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα noodles και τα μεταφέρουμε καυτά απευθείας μέσα στο γουόκ.

Βήμα 5

Eπαναφέρουμε στο γουόκ τις γαρίδες με το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ξύσμα από το lime και το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως.