Το μπέργκερ σε μία από τις πιο αρωματικές εκδοχές του. Ταιριάζει πολύ με μία αρωματική ξανθιά μπίρα με ελαφριά πικράδα.
Υλικά
- 6 ψωμάκια για μπέργκερ
- 750γρ. κιμά γαλοπούλας
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
- 4 κουτ. σούπας κάρι
- 4 κουτ. σούπας chutney μάνγκο
- 1 αβγό
- 3 κουτ. σούπας κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
- λίγα φύλλα βαλεριάνας για το γαρνίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 200γρ. γιαούρτι κατσικίσιο
- 1 αγγούρι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου χοντροκοπανισμένους
- χυμό από ½ λεμόνι
Για τα μπέργκερ
Για τη σος γιαουρτιού
Διαδικασία
Βήμα 1
Σ’ ένα βαθύ μπολ ανακατεύετε τον κιμά με το κρεμμύδι, το κάρι, το chutney μάνγκο και το αβγό. Ζυμώνετε για να αναμιχθούν καλά τα υλικά και προσθέτετε τον φρέσκο κόλιανδρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε ξανά.Βήμα 2
Πλάθετε το μίγμα σε έξι μπιφτέκια, τα αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.Βήμα 3
Ψήνετε τα μπιφτέκια σε ελαφρά λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα και από τις δυο πλευρές και στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σος: Στραγγίζετε το αγγούρι, το ρίχνετε στο γιαούρτι μαζί με τον κόλιανδρο και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά.Βήμα 4
Κόβετε στη μέση τα ψωμάκια και απλώνετε από μία κουταλιά σος γιαουρτιού. Βάζετε από πάνω τα μπιφτέκια και γαρνίρετε με λίγα φύλλα βαλεριάνας. Σκεπάζετε τα μπιφτέκια με τα «καπάκια» και σερβίρετε με την υπόλοιπη σος γιαουρτιού.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling Tina Webb