Ένα μυδοπίλαφο είναι ό,τι πρέπει για τις μέρες της νηστείας.
Υλικά
- 1 κιλο μύδια ψύχα
- Μισό κιλό μυδια με κέλυφος
- 1 κιλό ρυζι κίτρινο
- 200 ml ελαιολαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 4 φρέσκα κρεμμυδακια
- μισή καυτερή πιπεριά
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 φυλλο δάφνης
- 1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένα και κομμένη ζαρακι
- Λίγο ούζο
- 1 λεμόνι (το δέρμα του και τον χυμό)
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι άνηθο
- 200 ml νερό
- αλάτι, πιπέρι
Μερίδες: 4-6
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε εξωτερικά πάρα πολύ καλά τα μύδια με το κέλυφος και βγάζουμε την τρίχα τους τραβώντας από πάνω προς τα κάτω. Στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά προσεκτικά όμως μαλάκα τα μύδια με την ψίχα.
Βήμα 2
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι το ψιλοκομμένο τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα ψιλοκομμένα, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά και μόλις μαλακώσουν ελαφρώς προσθέσουμε τα μύδια με το κέλυφος.
Βήμα 3
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια από τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε κι αυτά να τα σοτάρουμε. Ακολούθως, έρχεται η στιγμή να προσθέσουμε το ρύζι στην κατσαρόλα μας. Και σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, το φύλλο Δάφνης και το χλιαρό νερό. Τέλος, ρίχνουμε το δέρμα από το λεμόνι και το λεμόνι κομμένο σε φέτες.
Βήμα 4
Αφού πάρει μία βράση προσθέτουμε τα μύδια με την ψίχα και τον υπόλοιπο μαϊντανό. Τα αφήνουμε για λίγο ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά σκεπάζοντάς με μία πετσέτα. Μόλις φουσκώσει το ρύζι προσθέτουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο Και σερβίρουμε.