Ο εθνικός μας μουσακάς, το πιο αναγνωρίσιμο ίσως πιάτο της ελληνικής κουζίνας, σε μια νέα συνταγή με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας που απογειώνει τη γεύση του. Ένα πιάτο που θα λατρέψουμε ξανά!
Υλικά
- 4-5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
- ½ λεμόνι, τον χυμό
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 πρέζες ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκες τριμμένες ντομάτες
- αλάτι, πιπέρι
- 100 γρ. βούτυρο
- 200 ml ηλιέλαιο
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό
- λίγο μοσχοκάρυδο
- 200 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 6 μεγάλες πατάτες
- 5-6 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
- λίγο θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας
Για τον κιμά
Για την μπεσαμέλ
Για τις πατάτες
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τον πουρέ μελιτζάνας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και με τη μύτη ενός πιρουνιού τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Τις τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνουμε για περίπου 25΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους. Τις βγάζουμε, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις κρατάμε όρθιες και με ένα μαχαιράκι τις ξεφλουδίζουμε.
Βάζουμε την ψίχα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε τον πουρέ της μελιτζάνας σε ένα μπολ και κρατάμε στην άκρη.
Βήμα 2
Για τον κιμά: Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι με μαντολίνο και το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν καλά.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 15΄-20΄. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 4
Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι ώστε να λιώσει το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη. Μόλις το μείγμα μας πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα, κατόπιν αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά.
Βήμα 5
Για τις πατάτες: Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες 1 εκ. και τις ψήνουμε στο τηγάνι μαζί με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Βήμα 6
Συναρμολόγηση: Σε ένα ταψί (25x30) με ελάχιστο ελαιόλαδο στρώνουμε τις πατάτες (1η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα του κιμά με το μείγμα του πουρέ μελιτζάνας και ομογενοποιούμε καλά. Στρώνουμε το μισό μείγμα πάνω από τις πατάτες και έπειτα βάζουμε ακόμα μια στρώση πατάτας. Έπειτα στρώνουμε το υπόλοιπο μείγμα του κιμά με τον πουρέ μελιτζάνας και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C στον αέρα για 45΄. Σερβίρουμε αφού σταθεί και κρυώσει ελαφρώς το φαγητό.