Μια ακόμα νόστιμη εκδοχή του αγαπημένου μουσακά, στη οποία αντικαθιστούμε τις μελιτζάνες με αγκινάρες και την κλασική μπεσαμέλ με γιαούρτι. Για τη βασική σάλτσα κιμά, δείτε εδώ.
Υλικά
- 1 δόση κιμά μαγειρεμένο όπως στον κλασικό μουσακά
- 1 κιλό αγκινάρες κατεψυγμένες, σε χοντρές φέτες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (με το πράσινο μέρος)
- 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- τριμμένη φρυγανιά για την κρούστα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 3 αβγά χτυπημένα
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- στη μύτη του κουταλιού μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την γιαουρτομπεσαμέλ
Tips
- Στον καιρό τους, θα κάνετε τη συνταγή με φρέσκες αγκινάρες.
- Την ίδια συνταγή μπορείτε να την κάνετε με την κλασική μπεσαμέλ.
- Με τα ίδια υλικά και αντικαθιστώντας τις αγκινάρες με 1 κιλό φρέσκο σπανάκι, θα κάνετε έναν ωραιότατο σπανακο-μουσακά.
- Με σελινόριζα σε φέτες και τα ίδια υλικά, ο μουσακάς φοράει τα χειμωνιάτικά του.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε τις αγκινάρες και το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλατίζετε και σοτάρετε για 1-2 λεπτά.
Βήμα 2
Σβήνετε με το κρασί, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε τις αγκινάρες για 5-6 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο και τον μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 3
Σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα τα υλικά της μπεσαμέλ. Σε ένα πιρέξ στρώνετε τις αγκινάρες, σκεπάζετε ομοιόμορφα με τον κιμά, τελειώνετε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με φρυγανιά και ψήνετε στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb