Μια κλασική, διαχρονική συνταγή που αγαπούν πολύ τα κυριακάτικα τραπέζια.
Υλικά
- 1 κιλό νεαρό μοσχάρι νωπό, σε μερίδες
- 500γρ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 400γρ. χυμός ντομάτας Baresa
- ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 5-6 κόκκους μπαχάρι
- 1½ φλιτζάνι (περίπου) κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρουμε σε κατσαρόλα το κρέας στο λάδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
Βήμα 2
Προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε και δύο φλιτζάνια νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί το κρέας.
Βήμα 3
Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. Μετράμε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να γίνει 1½ λίτρο ο ζωμός.
Βήμα 4
Αφήνετε το ζωμό να βράσει και προσθέτετε το κριθαράκι. Βράζουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να αρχίζει να μαλακώνει, προσθέτοντας λίγο επιπλέον νερό αν χρειαστεί. Πρέπει να μείνει με αρκετό ζωμό στο τέλος. Αφαιρούμε την κανέλα από την κατσαρόλα και αδειάζουμε το κριθαράκι σε πυρίμαχο σκεύος.
Βήμα 5
Τοποθετούμε το κρέας μέσα στο κριθαράκι χωρίς να το σκεπάσουμε και ψήνουμε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω. Πασπαλίζουμε το γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί μόλις το βγάλουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.