Μια από τις πιο γνωστές νησιώτικες, χωριάτικες σαλάτες της Ελλάδας είναι το μιρμιζέλι της Καλύμνου, όπου η φτωχική, αλλά με αυτάρκεια, χαρακτηριστική θαλασσινή κουζίνα του νησιού αποτυπώνεται σε ένα πιάτο με αυθεντικά και τοπικά υλικά, όπως το ψάρι και η κοπανιστή. Εικάζεται πως δημιουργήθηκε ως ένα χορταστικό φαγητό για τους σφουγγαράδες.

Υλικά
- 3 μέτριες ντομάτες, σφιχτές
- 1 μέτριο αγγούρι, κομμένο σε κύβους
- 1 μέτρια μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
- 1 μεγάλο κρίθινο παξιμάδι
- 6-8 ελιές
- 1 παστό φιλέτο κολιό ή σκουμπρί ή ρέγγα
- 80 γρ. τυρί κοπανιστή
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο και επιπλέον για το τηγάνισμα
- θρούμπι και θυμάρι φρέσκο
Μερίδες: 4
Tips
- Αν δεν έχουμε ή δεν μας αρέσει η κοπανιστή, επιλέγουμε ένα αντίστοιχο, πιο ήπιο σε γεύση τυρί
Διαδικασία
Βήμα 1
Τρίβουμε τη μία ντομάτα στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μισή ποσότητα από το τυρί και το λάδι, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το παξιμάδι σπασμένο σε κομμάτια και την τριμμένη ντομάτα. Αφήνουμε στην άκρη να μαλακώσει το παξιμάδι.
Βήμα 3
Τηγανίζουμε τους κύβους μελιτζάνας σε ελαιόλαδο και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Βήμα 4
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κύβους τις υπόλοιπες ντομάτες.
Βήμα 5
Μεταφέρουμε το μείγμα με το παξιμάδι, που αφήσαμε να μαλακώσει, σε βαθύ πιάτο σερβιρίσματος.
Βήμα 6
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, τις ελιές, τον κολιό σε μέτρια κομμάτια, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με θρούμπι.
Βήμα 7
Προσθέτουμε στην κορυφή την υπόλοιπη κοπανιστή και το θυμάρι.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη