Διαφορετική και νόστιμη, αυτή η μελιτζανοσαλάτα θα συνοδεύσει τα ψητά σας αλλά μπορεί να προσφερθεί, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, και σαν ντιπ με φρέσκα, ωμά λαχανικά, για το πρώτο ποτήρι κρασί.
Ψήνετε τις μελιτζάνες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Τις καθαρίζετε και βάζετε τη σάρκα τους σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά.
Ψιλοκόβετε τις μελιτζάνες με μαχαίρι και πιρούνι (σαν κιμά) πάνω σε ξύλο κοπής, και τις αλατοπιπερώνετε. Τις μεταφέρετε σε μπολ και προσθέτετε λίγο λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το ξίδι, ανακατεύοντας συνεχώς με πιρούνι.
Προσθέτετε το γιαούρτι, το πετιμέζι, το μαϊντανό, το σκόρδο και τέλος τα αμύγδαλα και τα κυβάκια της πιπεριάς. Βάζετε τη μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες πριν τη σερβίρετε.
Σερβίρετε τη μελιτζανοσαλάτα με διάφορα ωμά και πολύ φρέσκα λαχανικά (κολοκυθάκια, καρότα, κουνουπίδι κ.ά.), κομμένα σε μπαστουνάκια ή μικρά μπουκετάκια, καθώς και με αραβικές πίτες ή πίτες για σουβλάκια, κομμένες σε τρίγωνα και τηγανισμένες για λίγα λεπτά σε ελαιόλαδο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ψήνετε τις μελιτζάνες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Τις καθαρίζετε και βάζετε τη σάρκα τους σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά.
Βήμα 2
Ψιλοκόβετε τις μελιτζάνες με μαχαίρι και πιρούνι (σαν κιμά) πάνω σε ξύλο κοπής, και τις αλατοπιπερώνετε. Τις μεταφέρετε σε μπολ και προσθέτετε λίγο λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το ξίδι, ανακατεύοντας συνεχώς με πιρούνι.
Βήμα 3
Προσθέτετε το γιαούρτι, το πετιμέζι, το μαϊντανό, το σκόρδο και τέλος τα αμύγδαλα και τα κυβάκια της πιπεριάς. Βάζετε τη μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες πριν τη σερβίρετε.
Σερβίρετε τη μελιτζανοσαλάτα με διάφορα ωμά και πολύ φρέσκα λαχανικά (κολοκυθάκια, καρότα, κουνουπίδι κ.ά.), κομμένα σε μπαστουνάκια ή μικρά μπουκετάκια, καθώς και με αραβικές πίτες ή πίτες για σουβλάκια, κομμένες σε τρίγωνα και τηγανισμένες για λίγα λεπτά σε ελαιόλαδο.