Εξαιρετικό ως συνοδευτικό για ούζο, τσίπουρο ή κρασί, ή ακόμα και ως συστατικό σε πιάτα με ντομάτα και αλμυρά τυριά, το Σαλάμι Λευκάδος απογειώνει αυτή την απόλυτα καλοκαιρινή συνταγή η οποία συνδυάζει τη γλύκα της μελιτζάνας με την νοστιμιά των τηγανιτών αυγών.
Υλικά
- 2 μελιτζάνες μέτριες, τσακώνικες
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού σουμάκ
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 ντομάτες μέτριες, τριμμένες
- 4 αυγά
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 8 πολύ λεπτές φέτες σαλάμι Λευκάδος
- φυλλαράκια θυμάρι φρέσκο
- αφρίνα αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε σε μικρά καρέ 2x2 εκ. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τα 80 ml ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 6΄-7΄ μέχρι να μαραθούν.
Βήμα 2
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, το σουμάκ και την πάπρικα και μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ ακόμη, ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις μαλακώσουν οι μελιτζάνες προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και μαγειρεύουμε για 4΄-5΄, ανακατεύοντας διαρκώς.
Βήμα 3
Τέλος, προσθέτουμε τα 4 αυγά στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 3΄-4΄ ακόμη. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, γαρνίρουμε με τις φέτες από το σαλάμι και σερβίρουμε.
Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: STUDIO LM