Παραδοσιακό φαγητό της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Μάνης, με πλούσιες γεύσεις της ελληνικής υπαίθρου. Σημειώστε ότι τα μαυρομάτικα συνδυάζονται εξαιρετικά και με σέσκουλα.
Υλικά
- 500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 1 κιλό χόρτα άγρια και αρωματικά (ραδίκια, ζοχοί, σταμναγκάθι, καυκαλήθρα, μυρώνια, κ.λπ.), πλυμένα και χοντροκομμένα
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι καλό παρθένο ελαιόλαδο
- λίγη τριμμένη πιπεριά κόκκινη, καυτερή (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα φασόλια για 2 λεπτά και τα σουρώνετε. Τα ξαναβάζετε να βράσουν σε αρκετό νερό για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν.Βήμα 2
Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα.Βήμα 3
Προσθέτετε τα φασόλια, με όσο νερό χρειάζεται να γίνει το φαγητό ζουμερό. Ανακατεύετε το φαγητό προσεκτικά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε το φαγητό συνοδεύοντας με χωριάτικο ψωμί.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey