Μία απολαυστική, αλμυρή μαρμελάδα, πες την και chutney, που συνοδεύει ιδανικά τυριά αλλά και ψητά κρέατα. Ξεχωρίζει για την έντονη γεύση της λόγω των μπαχαρικών, ενώ είναι και πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 90γρ. κόκκους μουστάρδας
- 30γρ. κουρκουμά σε σκόνη
- 60γρ. κύμινο σε σκόνη
- 30γρ. κόκκους κόλιανδρο σπασμένους
- 10γρ. τσίλι σε σκόνη
- 50γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 150γρ. τζίντζερ τριμμένο
- 2 πιπεριές πράσινες τσίλι χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες
- 2500γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
- 500γρ. ξίδι λευκό
- 300γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Tips
- Η μαρμελάδα μπορεί να διατηρηθεί για 1 χρόνο, ίσως και παραπάνω, μόλις ανοιχτεί όμως φυλάσσεται στο ψυγείο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε τους κόκκους μουστάρδας, τον κουρκουμά, το κύμινο, το τσίλι και τα σοτάρετε για 3-4 λεπτά, να βγάλουν τα αρώματά τους αλλά όχι να καούν.
Βήμα 2
Στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο, το τζίντζερ, τις πιπεριές και μαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Βήμα 3
Προσθέτετε τις ντομάτες, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και να μείνει το λάδι στην επιφάνεια. Φυλάτε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Βήμα 4
Σερβίρετε τη μαρμελάδα με ψητή φέτα ή κάποιο άλλο τυρί, με κεφτέδες, κάποιο φιλέτο, φρυγανισμένο ψωμί κ.λπ.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina & Olivia Webb