sardeles
clock icon
50'

Μαρινάτες σαρδέλες με κρύα σάλτσα ελιάς

Υλικά

    Για 4 μερίδες

    Για τις μαρινάτες σαρδέλες

  • 20 φρέσκιες χοντρές σαρδέλες, φιλεταρισμένες
  • 4 κουτ. σούπας αλάτι
  • 150 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 2-3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • Για την κρύα σάλτσα ελιάς

  • 150 γρ. φιλέτα πράσινης ελιάς
  • 50 γρ. κάππαρη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Ροζ πιπέρι, προαιρετικά, φεσκοτριμμένο

Tips

  • Αν δεν θέλουμε να σερβίρουμε όλες τις σαρδέλες, τις κρατάμε στη μαρινάδα τους στο ψυγείο για 2-3 μέρες

Κάθε είδους παστά και μαριναρισμένα ψάρια είναι ο πρώτος μεζές που θα βγει με τα πρώτα τσίπουρα. Η έντονη, ζωηρή και παιχνιδιάρικη γεύση αυτής της μαρινάτης σαρδέλας με την κρύα σάλτσα ελιάς είναι το κάτι άλλο!

Σαρδέλες: Πασπαλίζουμε με αλάτι τη βάση ενός ταψιού ή ενός σκεύους, ακουμπάμε τα φιλέτα σαρδέλας, αν χρειαστεί κάνουμε 2 στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με αλάτι, σέλινο, πιπέρι και σκόρδο.

Προσθέτουμε το ξίδι να τα καλύπτει και αφήνουμε για 40' να «ψηθούν»

Στραγγίζουμε τις σαρδέλες από τη μαρινάδα τους, τις τοποθετούμε σε μπολ, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι και τις
τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Σάλτσα ελιάς: Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε τον μαϊντανό και τις ελιές, αλατίζουμε ελαφρά και τα ψιλοκόβουμε.

Κατόπιν, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις, μέχρι το σερβίρισμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σαρδέλες: Πασπαλίζουμε με αλάτι τη βάση ενός ταψιού ή ενός σκεύους, ακουμπάμε τα φιλέτα σαρδέλας, αν χρειαστεί κάνουμε 2 στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με αλάτι, σέλινο, πιπέρι και σκόρδο.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το ξίδι να τα καλύπτει και αφήνουμε για 40' να «ψηθούν»

Βήμα 3

Στραγγίζουμε τις σαρδέλες από τη μαρινάδα τους, τις τοποθετούμε σε μπολ, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι και τις
τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα 4

Σάλτσα ελιάς: Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε τον μαϊντανό και τις ελιές, αλατίζουμε ελαφρά και τα ψιλοκόβουμε.

Βήμα 5

Κατόπιν, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις, μέχρι το σερβίρισμα.