Κάθε είδους παστά και μαριναρισμένα ψάρια είναι ο πρώτος μεζές που θα βγει με τα πρώτα τσίπουρα. Η έντονη, ζωηρή και παιχνιδιάρικη γεύση αυτής της μαρινάτης σαρδέλας με την κρύα σάλτσα ελιάς είναι το κάτι άλλο!

Υλικά
- 20 φρέσκιες χοντρές σαρδέλες, φιλεταρισμένες
- 4 κουτ. σούπας αλάτι
- 150 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 2-3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 150 γρ. φιλέτα πράσινης ελιάς
- 50 γρ. κάππαρη
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
- 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Ροζ πιπέρι, προαιρετικά, φεσκοτριμμένο
Για 4 μερίδες
Για τις μαρινάτες σαρδέλες
Για την κρύα σάλτσα ελιάς
Για το σερβίρισμα
Tips
- Αν δεν θέλουμε να σερβίρουμε όλες τις σαρδέλες, τις κρατάμε στη μαρινάδα τους στο ψυγείο για 2-3 μέρες
Διαδικασία
Βήμα 1
Σαρδέλες: Πασπαλίζουμε με αλάτι τη βάση ενός ταψιού ή ενός σκεύους, ακουμπάμε τα φιλέτα σαρδέλας, αν χρειαστεί κάνουμε 2 στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με αλάτι, σέλινο, πιπέρι και σκόρδο.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το ξίδι να τα καλύπτει και αφήνουμε για 40' να «ψηθούν»
Βήμα 3
Στραγγίζουμε τις σαρδέλες από τη μαρινάδα τους, τις τοποθετούμε σε μπολ, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι και τις
τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Βήμα 4
Σάλτσα ελιάς: Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε τον μαϊντανό και τις ελιές, αλατίζουμε ελαφρά και τα ψιλοκόβουμε.
Βήμα 5
Κατόπιν, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις, μέχρι το σερβίρισμα.