Νησιώτικη σπεσιαλιτέ σε πολλές εκδοχές, ιδανική για το καλοκαιρινό τραπέζι. Παραδοσιακά γίνεται με σπιτικό φύλλο, αλλά και το χωριάτικο του εμπορίου διευκολύνει τη γρήγορη παρασκευή της πίτας.
Υλικά
- 4 χωριάτικα φύλλα του εμπορίου ή 2 σπιτικά
- 1 κιλό μαρίδα πολύ ψιλή, πλυμένη και στραγγισμένη καλά (αν είναι μεγάλα τα ψάρια, τα καθαρίζετε)
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 πατάτες μέτριες, σε λεπτά μπαστούνια (προαιρετικά)
- 2 ντομάτες μεγάλες ώριμες, ξεφλουδισμένες, σε λεπτές ροδέλες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πατάτες. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.Βήμα 2
Βάζετε τις ντομάτες σε σουρωτήρι και τις πιέζετε λίγο για να φύγουν τα πολλά υγρά. Τις προσθέτετε στο μπολ με τα κρεμμύδια και ανακατεύετε καλά το μίγμα.Βήμα 3
Πασπαλίζετε τη μαρίδα με λίγο αλάτι και πιπέρι και την αφήνετε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Βήμα 4
Στρώνετε σε λαδωμένο ταψί όλα τα φύλλα σταυρωτά έτσι ώστε να εξέχουν από τις άκρες του ταψιού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι. Απλώνετε από πάνω πρώτα το μίγμα κρεμμυδιού ντομάτας και κατόπιν τις μαρίδες στη σειρά.Βήμα 5
Διπλώνετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν αλείφοντάς τες ενδιάμεσα με λάδι και καλύπτοντας μόνο τις άκρες της γέμισης. Η πίτα είναι ως επί το πλείστον ανοιχτή.Βήμα 6
Περιχύνετε την πίτα με το ελαιόλαδο και την ψήνετε στο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Αφήνετε την πίτα να κρυώσει λίγο και ύστερα τη σερβίρετε κόβοντας σε τετράγωνα κομμάτια.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey