Korean,Style,Noodle,Soup,With,Dumplings,,Mandu,Kalguksu
clock icon
20'

Mandu guk – Σούπα με κορεάτικα dumplings

Υλικά

    Μερίδες: 2

    Για τα mandu (dumplings)

  • 200 γρ. κιμάς χοιρινός ή μοσχαρίσιος (ή μισό-μισό)
  • 1/2 φλ. λάχανο ψιλοκομμένο, ζεματισμένο και στραγγισμένο καλά
  • 1/4 φλ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο
  • 1 κουτ. σούπας τόφου θρυμματισμένο (προαιρετικά, για πιο αυθεντικό γέμισμα)
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 12–14 φύλλα για dumplings (mandu wrappers ή λεπτές ζύμες)
  • Για τη σούπα

  • 1 λίτρο ζωμός βοδινού ή κοτόπουλου
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές φέτες
  • Φύκια nori κομμένα σε λωρίδες για γαρνίρισμα

Αυτή η σούπα είναι αυθεντικό κορεάτικο comfort food, συνηθισμένο στην καθημερινή κουζίνα. Αν δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε μόνοι σας dumplings μπορείτε να επιλέξετε τα έτοιμα. Η ουσία παραμένει αναλλοίωτη: μια απλή, ζεστή σούπα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, το λάχανο, το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το τόφου, τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα.

Γεμίζουμε τα mandu: Παίρνουμε ένα φύλλο ζύμης, βάζουμε 1 κ.γ. γέμιση στη μέση, βρέχουμε τις άκρες με λίγο νερό και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο ή πτυχωτό σχήμα. Πιέζουμε να σφραγίσει. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Βράζουμε τα dumplings: Σε κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό βράζουμε τα mandu για 3–4΄ μέχρι να επιπλέουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Φτιάχνουμε τη σούπα: Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό, προσθέτουμε σόγια και σησαμέλαιο. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα dumplings.

Σιγά-σιγά ρίχνουμε το χτυπημένο αυγό ανακατεύοντας απαλά για να σχηματιστούν λεπτές κορδέλες (όπως στην egg drop soup).

Μοιράζουμε σε μπολ, γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και λωρίδες φύκι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, το λάχανο, το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το τόφου, τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα.

Βήμα 2

Γεμίζουμε τα mandu: Παίρνουμε ένα φύλλο ζύμης, βάζουμε 1 κ.γ. γέμιση στη μέση, βρέχουμε τις άκρες με λίγο νερό και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο ή πτυχωτό σχήμα. Πιέζουμε να σφραγίσει. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Βήμα 3

Βράζουμε τα dumplings: Σε κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό βράζουμε τα mandu για 3–4΄ μέχρι να επιπλέουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Βήμα 4

Φτιάχνουμε τη σούπα: Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό, προσθέτουμε σόγια και σησαμέλαιο. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα dumplings.

Βήμα 5

Σιγά-σιγά ρίχνουμε το χτυπημένο αυγό ανακατεύοντας απαλά για να σχηματιστούν λεπτές κορδέλες (όπως στην egg drop soup).

Βήμα 6

Μοιράζουμε σε μπολ, γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και λωρίδες φύκι.