Τα dumplings είναι από τα πιο δημοφιλή φαγητά της ασιατικής κουζίνας και ξεχωρίζουν τόσο για τη γεύση όσο και για τα σχήματά τους, αποτέλεσμα πραγματικά λεπτοδουλειάς, αφού η τεχνική διπλώματος τους απαιτεί εξάσκηση.

Διπλωμένα σε μισοφέγγαρο, με πιέτες ή περίτεχνο κόθρο στο κλείσιμο τους, τριγωνικά, κλεισμένα σαν μεγάλα τορτελίνι ή σαν στρογγυλό ψωμάκι bao, τα dumplings μπορούν να πάρουν διάφορα σχήματα. Στα εστιατόρια, οι μάγειρες κόβουν με προσοχή τη ζύμη σε ίδια κομμάτια, την ανοίγουν σε μικρούς στρογγυλούς δίσκους, προσθέτουν συγκεκριμένη ποσότητα γέμισης και έχουν εξασκηθεί πολύ στο δίπλωμα, φροντίζοντας να εντυπωσιάζουν τους πελάτες τους και με το αισθητικό αποτέλεσμα. Dumplings όμως, μπορούμε με λίγη προσπάθεια, να φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι.

Όπως αναφέραμε, υπάρχουν πολλοί τρόποι διπλώματος και ενώ μερικοί είναι απίστευτα περίπλοκοι και μπορεί να χρειάζονται χρόνια εξάσκησης για να τα πετύχουμε, υπάρχουν και πιο απλές τεχνικές, που δίνουν εξίσου ελκυστικά αποτελέσματα. Για τους «πρωτάρηδες», ένα δίπλωμα με πιέτες είναι μια καλή αρχή και με τον καιρό, μπορούμε να αυξήσουμε σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας, δοκιμάζοντας διαφορετικές τεχνικές.

Αυτό που θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο, είναι να ξεκινήσουμε παρακολουθώντας ένα βίντεο με διαφορετικές τεχνικές διπλώματος, βήμα-βήμα. Εμείς, βρήκαμε και παρουσιάζουμε ένα βίντεο με 11 διαφορετικούς τρόπους διπλώματος dumplings, για όλα τα επίπεδα δυσκολίας -από τα πιο εύκολα μέχρι τα πιο περίτεχνα-, που μπορούν να δοκιμάσουν όλοι στο σπίτι:

Αναλυτικά η διαδικασία διπλώματος, ανά σχήμα:

1. Rose bud (τριαντάφυλλο)

Βάζουμε γέμιση στη μέση του φύλλου, διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε απαλά για να σφραγίσει η ζύμη. Πιάνουμε τις δύο γωνίες και τις ενώνουμε για να σχηματίσουμε ένα dumpling που θυμίζει μεγάλο τορτελίνι και σφραγίζουμε πιέζοντας σταθερά τις γωνίες μεταξύ τους.

2. Τριγωνικό dumpling

Βάζουμε γέμιση στη μέση του φύλλου, τσιμπάμε και ενώνουμε πρώτα τις δύο μικρότερες πλευρές και στη συνέχεια ενώνουμε και την τρίτη -μεγαλύτερη- πλευρά της ζύμης, δημιουργώντας ένα τρίγωνο. Πιέζουμε ελαφρά, να κολλήσουν καλά οι ενώσεις. Εάν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε τις ενώσεις του τριγώνου κυματιστές, πιέζοντας ελαφρά με τις άκρες των δαχτύλων για να δημιουργήσουμε κύματα στη ζύμη.

3. Ορθογώνιο dumpling
Ακολουθούμε διαδικασία παρόμοια με το τριγωνικό dumpling. Βάζουμε γέμιση στη μέση του φύλλου, τσιμπάμε και ενώνουμε αρχικά την μέση του dumpling, αφήνοντας δυο μικρά ανοίγματα στα πλάγια. Στη συνέχεια κλείνουμε και τα μικρότερα ανοίγματα, δημιουργώντας ένα ορθογώνιο. Πιέζουμε ελαφρά, να κολλήσουν καλά οι ενώσεις. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να το κάνουμε και τετράγωνο, ανασηκώνοντας και ενώνοντας μεταξύ τους τις 4 πλευρές του dumpling, σε ίσα μέρη.

4. Pinched-edge (με τσιμπητές γωνίες)Βάζουμε γέμιση στη μέση του φύλλου, τσιμπάμε και ενώνουμε αρχικά την μέση του dumpling, σαν μισοφέγγαρο αφήνοντας δυο μικρά ανοίγματα στα πλάγια. Κλείνουμε τις άκρες δημιουργώντας δύο πιέτες με φορά προς τα μέσα. Πιέζουμε ελαφρά, να κολλήσουν καλά οι ενώσεις.

5. One line

Ακολουθούμε διαδικασία παρόμοια με το pinched-edge. Βάζουμε γέμιση στη μέση του φύλλου, τσιμπάμε και ενώνουμε αρχικά την μέση του dumpling, σαν μισοφέγγαρο αφήνοντας δυο μεγαλύτερα ανοίγματα στα πλάγια, σε σχέση με το pinched-edge. Κλείνουμε τις άκρες δημιουργώντας δύο μεγάλες πιέτες με φορά προς τα μέσα. Πιέζουμε ελαφρά, να κολλήσουν καλά οι ενώσεις.

6. Two direction crescent moon (Μισοφέγγαρο δύο κατευθύνσεων)

Βάζουμε γέμιση στη μέση του φύλλου, διπλώνουμε σαν να κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και ενώνουμε τη ζύμη μόνο στη μέση. Στη συνέχεια, με τον αντίχειρα και τον δείχτη ξεκινάμε πρώτα από τη μία πλευρά να κλείνουμε, δημιουργώντας μικρές πιέτες, τη μία δίπλα στην άλλη, μέχρι να φτάσουμε στη μέση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και από την άλλη πλευρά.

7. Twisty rope (Στριμμένο σχοινί, σαν κόθρος πίτας)

Βάζουμε γέμιση στη μέση του φύλλου, διπλώνουμε και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Ξεκινάμε από όποια πλευρά μας βολεύει (από τη δεξιά ή την αριστερή γωνία) και κλείνουμε με διαγώνιες πτυχές, στρίβοντας ελαφρά τη ζύμη, πηγαίνοντας από τη μία μέχρι την άλλη πλευρά. Το κλείσιμο θα πρέπει να μοιάζει με σχοινί.

8. Waved (Κυματιστά)

Ίσως το πιο εύκολο δίπλωμα όλων. Βάζουμε γέμιση στη μέση του φύλλου, διπλώνουμε και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Πιέζουμε ελαφρά την άκρη να σφραγίσει και στη συνέχεια, σπρώχνοντας με τις άκρες των δαχτύλων δημιουργούμε κύματα στην ένωση.

9. Pinch braid (Πλεξούδα)Σε αντίθεση με το προηγούμενο δίπλωμα, αυτό είναι αρκετά δύσκολο και απαιτεί εξάσκηση. Βάζουμε γέμιση στη μέση του φύλλου και αρχίζουμε να ενώνουμε σταδιακά από τη μία πλευρά, διπλώνοντας προς τα μέσα, πιέζοντας επανειλημμένα προς το κέντρο, αλληλεπικαλύπτοντας την κάθε ένωση, σε ευθεία γραμμή, μέχρι να σφραγιστεί πλήρως.

10. One direction crescent moon (Μισοφέγγαρο μονής κατεύθυνσης)Βάζουμε γέμιση στη μέση του φύλλου, διπλώνουμε σαν να κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και ενώνουμε τη ζύμη στη μία άκρη. Στη συνέχεια, με τον αντίχειρα και τον δείχτη ξεκινάμε να κλείνουμε από τη μία πλευρά, δημιουργώντας μικρές πιέτες, τη μία δίπλα στην άλλη, μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη.

11. Baozi like (Κλείσιμο σαν bao)
Τεχνική που θυμίζει τα Xiaolongbao και απαιτεί εξάσκηση, καθώς για να τα φτιάξουμε δημιουργούμε πιέτες ενώ παράλληλα συστρέφουμε και τη ζύμη για να πάρει κυκλικό σχήμα το dumpling. Βάζουμε γέμιση στη μέση του φύλλου και με το ένα χέρι αρχίζουμε να κάνουμε μικρές πιέτες περιστρέφοντας τη ζύμη με τρόπο που να μοιάζει με πουγκί. Όταν φτάσουμε στο τέλος, σφραγίζουμε το dumpling περιστρέφοντας το πάνω μέρος.

Όσο για τη συνταγή τους, σάς έχουμε μια νόστιμη πρόταση για dumplings με γέμιση κοτόπουλο σε βίντεο.

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή για dumplings με γέμιση κοτόπουλο ΕΔΩ.

Δείτε επίσης:
Η Madame Ginger μας συστήνει τα κινέζικα Dim sum

Spring rolls από τα χέρια σου μόνο! Δες βήμα-βήμα τη συνταγή

Tips για τέλειο κινέζικο από σπίτι