MAIKADIS makaronaki midia_small
clock icon
35'

Μακαρονάκι κοφτό με μύδια, αυγοτάραχο και κρόκο Κοζάνης

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. μακαρονάκι κοφτό
  • 2 κιλά φρέσκα μύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι μικρό
  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα
  • ½ λεμόνι, τον χυμό
  • 10 στήμονες κρόκο Κοζάνης
  • 20 λεπτές φέτες αυγοτάραχο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι
  • αφρίνα αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μια πεντανόστιμη μακαρονάδα με τα αρώματα της θάλασσας, σε ένα χορταστικό πιάτο για το τραπέζι μας.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, σοτάρουμε τα καθαρισμένα μύδια μέχρι να ανοίξουν. Προσθέτουμε το τσίλι ψιλοκομμένο και το σαφράν και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Αποσύρουμε τα μύδια από την κατσαρόλα και κρατάμε όλα τα υγρά σε ένα blender. Βάζουμε το 1/3 από την ψίχα των μυδιών και χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.

Βράζουμε το μακαρονάκι για 6΄-7΄ σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει. Σουρώνουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε την κρέμα από τα μύδια, ρίχνουμε το μακαρονάκι και μαγειρεύουμε για 3΄-4΄.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ολόκληρα μύδια και λίγο χυμό λεμόνι. Σερβίρουμε με πολύ λεπτές φέτες αυγοτάραχο, ξύσμα λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια πλατιά κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, σοτάρουμε τα καθαρισμένα μύδια μέχρι να ανοίξουν. Προσθέτουμε το τσίλι ψιλοκομμένο και το σαφράν και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Βήμα 2

Αποσύρουμε τα μύδια από την κατσαρόλα και κρατάμε όλα τα υγρά σε ένα blender. Βάζουμε το 1/3 από την ψίχα των μυδιών και χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.

Βήμα 3

Βράζουμε το μακαρονάκι για 6΄-7΄ σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει. Σουρώνουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε την κρέμα από τα μύδια, ρίχνουμε το μακαρονάκι και μαγειρεύουμε για 3΄-4΄.

Βήμα 4

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ολόκληρα μύδια και λίγο χυμό λεμόνι. Σερβίρουμε με πολύ λεπτές φέτες αυγοτάραχο, ξύσμα λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography