LAVRAKI-ME-KOKKINA-KAI-MAYRA-STAFYLIA_slider
clock icon
35'

Λαβράκι με κόκκινα και μαύρα σταφύλια

Υλικά

  • 4 λαβράκια (περίπου 300γρ. το καθένα)
  • 1 φλιτζάνι ρόγες από σταφύλι κόκκινο
  • 1 φλιτζάνι ρόγες από σταφύλι μαύρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Οι καρποί των αμπελιών συνδυάζονται εξαιρετικά με το ψάρι, δίνοντας ένα νόστιμο και ελαφρύ πρώτο πιάτο, ό,τι πρέπει για τα πρώτα φθινοπωρινά τραπέζια.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.

Πλένετε και καθαρίζετε τα ψάρια, τα αλείφετε με το λάδι και τα αλατοπιπερώνετε μέσα και έξω. Τα τυλίγετε σε λαδόκολλα, το καθένα ξεχωριστά και τα ψήνετε στο φούρνο για 12-15 λεπτά.

Στο μεταξύ, ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τα βράζετε με το λευκό κρασί μέχρι να μειωθεί το υγρό και να μείνουν τέσσερις πέντε κουταλιές της σούπας. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το βράσιμο για 4 λεπτά ακόμη. Ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα.

Βγάζετε τα ψάρια από το φούρνο, τα καθαρίζετε από τα κόκαλα και βάζετε τα φιλέτα για δύο λεπτά μέσα στη σάλτσα μαζί με τα σταφύλια.Τα σερβίρετε για πρώτο πιάτο.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.

Βήμα 2

Πλένετε και καθαρίζετε τα ψάρια, τα αλείφετε με το λάδι και τα αλατοπιπερώνετε μέσα και έξω. Τα τυλίγετε σε λαδόκολλα, το καθένα ξεχωριστά και τα ψήνετε στο φούρνο για 12-15 λεπτά.

Βήμα 3

Στο μεταξύ, ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τα βράζετε με το λευκό κρασί μέχρι να μειωθεί το υγρό και να μείνουν τέσσερις πέντε κουταλιές της σούπας. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το βράσιμο για 4 λεπτά ακόμη. Ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα.

Βήμα 4

Βγάζετε τα ψάρια από το φούρνο, τα καθαρίζετε από τα κόκαλα και βάζετε τα φιλέτα για δύο λεπτά μέσα στη σάλτσα μαζί με τα σταφύλια.Τα σερβίρετε για πρώτο πιάτο.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey