Τα λαζάνια στον φούρνο, ή κατά την ιταλική τους ονομασία Lasagna al Forno, είναι ένα από τα φαγητά που ανυπομονούμε να βγουν από τον φούρνο. Γι’ αυτό και δεν γνωρίζουν εποχή, ούτε και περίσταση. Είναι ένα πιάτο που πάντα απολαμβάνουμε.
Υλικά
- 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 400 γρ. τριμμένη ντομάτα (ή 1 κονσέρβα ντοματάκια)
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι
- 500 ml γάλα φρέσκο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 250 γρ. φύλλα λαζάνια
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- λίγο βούτυρο για το ταψί
Για 4 άτομα
Για τον κιμά
Για την μπεσαμέλ
Για τη συναρμολόγηση
Διαδικασία
Βήμα 1
Κιμάς: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Βήμα 2
Προσθέτουμε την ντομάτα, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 30'.
Βήμα 3
Μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πήξει, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 4
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ξεκινάμε τη συναρμολόγηση.
Βήμα 5
Στρώνουμε μια λεπτή στρώση κιμά στον πάτο, τοποθετούμε φύλλα λαζάνια και καλύπτουμε με κιμά, μπεσαμέλ και λίγο παρμεζάνα.
Βήμα 6
Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές. Στην τελευταία στρώση απλώνουμε μόνο μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με αρκετή παρμεζάνα.
Βήμα 7
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35'-40', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography