Φτιάχνουμε τα πιο αφράτα λαμπριάτικα τσουρέκια που δε λείπουν ποτέ από το πασχαλινό τραπέζι. Χρησιμοποιούμε προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ για σίγουρο νόστιμο αποτέλεσμα.
Υλικά
- 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- ½ ποτήρι λιωμένο βούτυρο γάλακτος
- 5 αυγά
- 1½ ποτήρι ζάχαρη
- 50γρ. Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ και ½ κουτ. σούπας ζάχαρη
- ¾ ποτηριού γάλα χλιαρό
- 1½ κουτ. σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
- λίγη μαστίχα (στη μύτη του κουταλιού) κοπανισμένη
- αμύγδαλα φιλέ
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Διαλύουμε αποβραδίς τη Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ με το μισό χλιαρό γάλα σε ευρύχωρο μπολ. Προσθέτουμε τη μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τόσο Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ όσο να γίνει ένα αραιό κουρκούτι. Το πρωί, χτυπάμε στο μίξερ για αρκετή ώρα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο να γίνει χλιαρό.
Βήμα 2
Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στο προζύμι και ζυμώνουμε προσθέτοντας εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα. Ανακατεύουμε στο μείγμα το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ρίχνουμε στο τέλος το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή. Την κάνουμε μπάλα μέσα σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα να φουσκώσει.
Βήμα 3
Στη συνέχεια ρίχνουμε στη ζύμη πέντε έξι μπουνιές και την αφήνουμε να ανέβει ξανά. Όταν ξαναφουσκώσει την κόβουμε σε τόσα κομμάτια όσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε (μπορούμε σε αυτό το σημείο να κόψουμε ένα μεγαλύτερο για να το φτιάξετε στεφάνι και την υπόλοιπη ζύμη να τη χωρίσουμε σε μικρότερα ώστε να φτιάξουμε πλεξίδες.
Βήμα 4
Αφού πλάσουμε τα τσουρέκια σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε αν θέλουμε κόκκινα αυγά. Αφήνουμε τα τσουρέκια να ξαναφουσκώσουν. Τα δοκιμάζουμε με τα δάχτυλα. Όταν πιέζουμε τη ζύμη με το δάχτυλο πρέπει να επανέρχεται. Κατόπιν, αλείφουμε την επιφάνειά τους με αβγό, τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.