Η χωριάτικη σαλάτα με χαλούμι, δυόσμο και κόλιανδρο εκφράζει το μεσογειακό και αγροτικό προφίλ της Κύπρου, αλλά και τις γαστρονομικές επιρροές από τους γείτονές της. Σε κάποιες περιοχές του νησιού την εμπλουτίζουν και με λίγο πλιγούρι ή ρόδι.

Υλικά
- 250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 10 πράσινες τσακιστές ελιές
- 200 γρ. χαλούμι
- ¼ κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο και 4-5 φρέσκα φύλλα
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
- 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- αλάτι
Μερίδες: 4
Tips
- Μπορούμε να προσθέσουμε στη σαλάτα 2-3 κουτ. σούπας πλιγούρι βρασμένο.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώριμες, σφιχτές ντομάτες αντί για ντοματίνια.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια με το κρεμμύδι και τον ξερό δυόσμο.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, το ελαιόλαδο, αλάτι και τον χυμό από το λεμόνι.
Βήμα 3
Κόβουμε το χαλούμι σε μεγάλους κύβους και ψήνουμε σε σχαροτήγανο, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσό χρώμα.
Βήμα 4
Σερβίρουμε την κυπριακή χωριάτικη σαλάτα σε πιατέλα, προσθέτοντας το χαλούμι και τις ελιές.
Βήμα 5
Ολοκληρώνουμε προσθέτοντας τα φύλλα δυόσμου και περιχύνοντας με τα νόστιμα ζουμάκια που έμειναν στο μπολ.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη