krya tomatosoupa me piperoriza
clock icon
1:5'

Κρύα σούπα με ντομάτα και πιπερόριζα

Υλικά

  • 1 κιλό ντομάτες
  • 70γρ. πιπερόριζα φρέσκια, ξεφλουδισμένη και ψιλοτριμμένη
  • 1 πράσο κομμένο στη μέση κατά μήκος, σε λεπτές φέτες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά κόκκινη καυτερή, κομμένη στη μέση κατά μήκος
  • 2 κουτ. σούπας πιπερόριζα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Μία κρύα ντοματόσουπα είναι ένα εξαιρετικό πρώτο πιάτο για τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά τραπέζια. Σε αυτή τη συνταγή προσθέτετε και πιπερόριζα, που δίνει ωραία σπιρτάδα στη σούπα.

Ρίχνετε τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και βάζετε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα πράσα, την ψιλοτριμμένη πιπερόριζα και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου ώσπου να καραμελώσουν.
Προσθέτετε το σκόρδο, την καυτερή πιπερίτσα και μαγειρεύετε για 2 λεπτά ακόμη.
Χοντροκόβετε τις ντομάτες και τις προσθέτετε μαζί με τους χυμούς τους στην κατσαρόλα. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το αλάτι και 650ml νερό. Αφήνετε να πάρει μια βράση το φαγητό και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε για 30 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να κρυώσει καλά.
Για τη γαρνιτούρα: Στεγνώνετε τη χοντροτριμμένη πιπερόριζα σε χαρτί κουζίνας και την τηγανίζετε σε λίγο καυτό ελαιόλαδο για 1 λεπτό μέχρι να χρυσαφίσει.
Σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρετε το καθένα με λίγη τηγανητή πιπερόριζα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και βάζετε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα πράσα, την ψιλοτριμμένη πιπερόριζα και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου ώσπου να καραμελώσουν.

Βήμα 2

Προσθέτετε το σκόρδο, την καυτερή πιπερίτσα και μαγειρεύετε για 2 λεπτά ακόμη.

Βήμα 3

Χοντροκόβετε τις ντομάτες και τις προσθέτετε μαζί με τους χυμούς τους στην κατσαρόλα. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το αλάτι και 650ml νερό. Αφήνετε να πάρει μια βράση το φαγητό και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε για 30 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να κρυώσει καλά.

Βήμα 4

Για τη γαρνιτούρα: Στεγνώνετε τη χοντροτριμμένη πιπερόριζα σε χαρτί κουζίνας και την τηγανίζετε σε λίγο καυτό ελαιόλαδο για 1 λεπτό μέχρι να χρυσαφίσει.

Βήμα 5

Σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρετε το καθένα με λίγη τηγανητή πιπερόριζα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb