Αυτές οι μοναδικά γευστικές, αλμυρές κρέπες είναι το τέλειο ορεκτικό για κάθε επίσημο τραπέζι. Δοκιμάστε τις!
Υλικά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 2 αβγά
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
- λίγο βούτυρο για το τηγάνι
- 350γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 200γρ. σπανάκι πλυμένο χοντροκομμένο
- 1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- 1 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο ή μαϊντανό
- 200γρ. τυρί κρέμα
- αλάτι, πιπέρι
- 1½ φλιτζάνι ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
- 70γρ. κασέρι χοντροτριμμένο ή γραβιέρα Κρήτης (για το πασπάλισμα)
Για τις κρέπες
Για τη γέμιση
Για τη σάλτσα ντομάτας
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τις κρέπες: Μέσα σε λεκανίτσα χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.Βήμα 2
Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 20εκ.) και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε λίγο από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο. Συνεχίζετε τη διαδικασία, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα.Βήμα 3
Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά ένα βαθύ κι ευρύχωρο τηγάνι και ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά. Σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.Βήμα 4
Προσθέτετε το σπανάκι και, αφού μαραθεί, ρίχνετε την ντομάτα, το μπούκοβο και αλάτι. Μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να στεγνώσει και τον αφήνετε να κρυώσει στην άκρη.Βήμα 5
Βάζετε στη φωτιά μια άλλη κατσαρόλα για να φτιάξετε τη σάλτσα. Ρίχνετε το λάδι και το σκόρδο να σοταριστούν λίγο. Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό. Βράζετε για 10 λεπτά.Βήμα 6
Ανακατεύετε στη σάλτσα του κιμά -που στο μεταξύ έχει κρυώσει- τον κόλιανδρο ή το μαϊντανό και το τυρί κρέμα και με αυτήν τη γέμιση γεμίζετε τις κρέπες και τις κάνετε ρολά, φροντίζοντας να φέρνετε τα πλαϊνά της κάθε κρέπας πάνω από τη γέμιση, έτσι ώστε να μείνει καλά κλεισμένη μέσα στο ρολό.Βήμα 7
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Σε ένα ταψάκι ρίχνετε λίγη από τη σάλτσα, αραδιάζετε από πάνω τις κρέπες με το άνοιγμα από κάτω. Περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα, πασπαλίζετε με το κασέρι και ψήνετε στο φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε τις κρέπες ανά δύο σε πιάτα.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη