Η περίφημη αυτή μυκονιάτικη πίτα συνδυάζει το κρεμμύδι με το ντόπιο τυρί του νησιού, την τυροβολιά, δίνοντας ένα πεντανόστιμο ορεκτικό για κάθε ώρα της μέρας.
Υλικά
- 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- 1 κιλό τυροβολιά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 αβγά
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι άνηθο
- αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Ρίχνετε στο μίξερ το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύετε με το γάντζο ζυμώματος. Προσθέτετε το λάδι και λίγο-λίγο ½ με 3/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό. Ζυμώνετε καλά το μίγμα μέχρι να έχετε μια μέτρια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Την κάνετε μπάλα και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα σε δροσερό μέρος.Βήμα 2
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Λιώνετε την τυροβολιά με πιρούνι. Την ανακατεύετε με τα κρεμμύδια, τον άνηθο, το λάδι και τα αβγά (αφού τα χτυπήσετε ελαφρά) και αλατοπιπερώνετε.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγετε τη ζύμη σε δύο φύλλα, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Σε λαδωμένο ταψί, στρώνετε το μεγαλύτερο φύλλο ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά τοιχώματα και ρίχνετε από πάνω τη γέμιση. Την καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο και διπλώνετε προς τα μέσα όσο φύλλο προεξέχει.Βήμα 4
Χαράζετε την πίτα μέχρι κάτω σε κομμάτια. Τρυπάτε την επιφάνεια σε πολλά σημεία με πιρούνι και ραντίζετε με μπόλικο λάδι.Βήμα 5
Ψήνετε την κρεμμυδόπιτα στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.Φωτογραφία Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling Elena Jeffrey