Αυτή η συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για κουραμπιέδες περιλαμβάνει καραμελωμένα αμύγδαλα που σίγουρα θα τους κάνουν ακόμα πιο ακαταμάχητους!
Υλικά
- 300 γρ. βούτυρο clarifié (από 400-450 γρ. βούτυρο)
- 110 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 λοβό βανίλιας
- 600 γρ. αλεύρι
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 30 γρ. ρούμι μαύρο
- 75 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. νερό
- 150 γρ. αμύγδαλο λευκό
Για 1 κιλό
Για το βούτυρο clarifié
Για τους κουραμπιέδες
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το βούτυρο clarifier: Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το αφήνουμε να λιώσει σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα χωρίς να το ανακατέψουμε. Αφαιρούμε το καθαρό βούτυρο από την επιφάνεια ξεχωρίζοντάς το από το γάλα. Αφήνουμε το καθαρό βούτυρο στο ψυγείο για λίγη ώρα έτσι ώστε να παγώσει.
Βήμα 2
Για τους κουραμπιέδες: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. Όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Με ένα μυτερό μαχαίρι σχίζουμε το λοβό βανίλιας και αδειάζουμε τους σπόρους μέσα στο μείγμα μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το ρούμι και τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
Βήμα 3
Χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά έως ότου η ζύμη να πλάθεται. Πλάθουμε μπαλάκια των 15 γρ. σε στρογγυλούς κουραμπιέδες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Αχνίζουμε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετούμε σε πιατέλα.
Βήμα 4
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα: Σε μία μικρή κατσαρόλα βρέχουμε τη ζάχαρη με νερό και βάζουμε στη φωτιά. Βράζουμε έως ότου το σιρόπι φτάσει τους 116°C και τότε ρίχνουμε σε αυτό τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Πρώτα αρχίζουν να ζαχαρώνουν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν.
Βήμα 5
Μόλις καραμελώσουν καλά, απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί ή επιφάνεια σιλικόνης και αφήνουμε να κρυώσουν.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης, Studio M (Λάμπρος Μέντζος)