Αγαπημένο φαγητό της γιαγιάς μου και με προέλευση από την βορειοελλαδίτικη παράδοση, το φτιάχναμε τα Χριστούγεννα αλλά και σε όλα τα χειμωνιάτικα καλέσματα. Άλλοτε με μοσχαράκι άλλοτε με χοιρινό άλλοτε με κοτόπουλο. Υπέροχο φαγητό που μοσχοβολά ζεστά μπαχαρικά και γίνεται ωραιότατο και με κόκορα!
Υλικά
- 1 κοτόπουλο σε μερίδες
- 3 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι γλυκό κρασί μοσχάτο του τύπου Samos
- 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες, ή ½ κουτί ντοματάκι αποφλοιωμένο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- μοσχοκάρυδο τριμμένο, στη μύτη του κουταλιού
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- χυμό από 1 λεμόνι
- 400γρ. κυδώνια σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα τους
- 2 κουτ. γλυκού βούτυρο αγελάδος
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές, μαζί με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και την πάπρικα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και φέρνετε δυό- τρεις βόλτες. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί.Βήμα 2
Προσθέτετε τη ντομάτα, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το κοτόπουλο να σιγομαγειρευτεί για 1 ώρα.Βήμα 3
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρετε στο βούτυρο τα κυδώνια με τη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Μόλις ροδίσουν, τα τοποθετείτε προσεχτικά στην κατσαρόλα ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλη μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα τελευταία λεπτά πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνετε και το χυμό λεμονιού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή