TETARTH–KOTOPOYLO-ME-FINOKIO-KAI-MAROYLI
clock icon
1:30'

Κοτόπουλο με φινόκιο και μαρούλι

Υλικά

  • 12 μπουτάκια κοτόπουλου (κοπανάκια)
  • 2 μαρούλια καλά πλυμμένα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 1 φινόκιο σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 2 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα πιάτο χορταστικό και μοσχοβολιστό που ταιριάζει υπέροχα στο κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.

Αλατοπιπερώνετε τα μπουτάκια του κοτόπουλου. Ζεσταίνετε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο με το μισό ελαιόλαδο και ρίχνετε τα μπουτάκια του κοτόπουλου να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε στην άκρη σε πιατέλα.
Προσθέτετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φινόκιο για 2 λεπτά. Ρίχνετε σταδιακά τα μαρούλια ανακατεύοντας μέχρι να χάσουν τον όγκο τους. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μισό άνηθο λίγο από το χυμό, όλο το ξύσμα λεμονιού και ελάχιστο νεράκι.
Όταν χάσουν τον όγκο τους τα μαρούλια και βράσουν για 5 λεπτά στο ζουμί τους ξαναβάζετε μέσα τα μπουτάκια του κοτόπουλου. Βράζετε για 15 λεπτά περίπου μέχρι, να μαγειρευτεί καλά το φαγητό και να μείνει 1½ περίπου φλιτζάνι ζουμί.
Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και στο μεταξύ ανακατεύετε το κορν φλάουρ με το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε τους κρόκους στη μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα και έπειτα το μίγμα του λεμονιού. Παίρνετε με μία κουτάλα το ζουμί από το φαγητό και το προσθέτετε και αυτό.
Ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα κουνώντας την με κυκλικές κινήσεις ώστε να πάει παντού και την τραβάτε από τη φωτιά. Αφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει για 10 λεπτά τουλάχιστον πριν σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλατοπιπερώνετε τα μπουτάκια του κοτόπουλου. Ζεσταίνετε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο με το μισό ελαιόλαδο και ρίχνετε τα μπουτάκια του κοτόπουλου να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε στην άκρη σε πιατέλα.

Βήμα 2

Προσθέτετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φινόκιο για 2 λεπτά. Ρίχνετε σταδιακά τα μαρούλια ανακατεύοντας μέχρι να χάσουν τον όγκο τους. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μισό άνηθο λίγο από το χυμό, όλο το ξύσμα λεμονιού και ελάχιστο νεράκι.

Βήμα 3

Όταν χάσουν τον όγκο τους τα μαρούλια και βράσουν για 5 λεπτά στο ζουμί τους ξαναβάζετε μέσα τα μπουτάκια του κοτόπουλου. Βράζετε για 15 λεπτά περίπου μέχρι, να μαγειρευτεί καλά το φαγητό και να μείνει 1½ περίπου φλιτζάνι ζουμί.

Βήμα 4

Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και στο μεταξύ ανακατεύετε το κορν φλάουρ με το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε τους κρόκους στη μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα και έπειτα το μίγμα του λεμονιού. Παίρνετε με μία κουτάλα το ζουμί από το φαγητό και το προσθέτετε και αυτό.

Βήμα 5

Ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα κουνώντας την με κυκλικές κινήσεις ώστε να πάει παντού και την τραβάτε από τη φωτιά. Αφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει για 10 λεπτά τουλάχιστον πριν σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food Styling: Αντωνία Κατή