kariokes-anoigma
clock icon
3:0'

Οι απολαυστικές καριόκες του Στέλιου Παρλιάρου

Υλικά

  • Για 1 κιλό περίπου
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 150 γρ. αμύγδαλο, σκόνη
  • 115 γρ. αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις
  • 25 γρ. κακάο
  • 200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 100 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
  • 300γρ. κουβερτούρα 55% κακάο για επικάλυψη

Και ποιος δεν αγαπά αυτό το κλασικό σοκολατένιο κέρασμα; Εδώ σας έχουμε μια κλασική και αγαπημένη συνταγή, από τον Στέλιο Παρλιάρο.

Στον κάδο του μίξερ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τις κουβερτούρες. Η ζύμη αυτή έχει τη μορφή κραμπλ. Την τρίβουμε με τα δάχτυλά μας πάνω σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 15΄.

Αφήνουμε να κρυώσει και τρίβουμε το κραμπλ σε χονδρή σκόνη με τα χέρια ή στο μπλέντερ. Λιώνουμε τις δύο κουβερτούρες σε μπεν μαρί, αποσύρουμε και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η θερμοκρασία πέσει στους 28 °C - 30 °C. Προσθέτουμε μέσα τη σκόνη του κραμπλ και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα, σε πάχος 1 εκ. περίπου, ή σε ατομικά τσέρκια στο σχήμα που θέλουμε και αφήνουμε να κρυώσει για ένα βράδυ, σε δροσερό μέρος αλλά όχι στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε εάν έχουμε χρησιμοποιήσει τσέρκια ή κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε, τετράγωνα ή ρόμβους κατά προτίμηση, ώστε να μην έχουμε απώλεια.

Ένα-ένα βουτάμε τα κομμάτια στην κουβερτούρα της επικάλυψης που έχουμε λιώσει και στρώσει στους 30  -31 °C. Αφήνουμε τις καριόκες πάνω σε λαδόκολλα να στεγνώσουν για 1 ώρα περίπου. Διατηρούνται για τουλάχιστον 1 μήνα εκτός ψυγείου.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

Διαδικασία

Βήμα 1

Στον κάδο του μίξερ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τις κουβερτούρες. Η ζύμη αυτή έχει τη μορφή κραμπλ. Την τρίβουμε με τα δάχτυλά μας πάνω σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 15΄.

Βήμα 2

Αφήνουμε να κρυώσει και τρίβουμε το κραμπλ σε χονδρή σκόνη με τα χέρια ή στο μπλέντερ. Λιώνουμε τις δύο κουβερτούρες σε μπεν μαρί, αποσύρουμε και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η θερμοκρασία πέσει στους 28 °C - 30 °C. Προσθέτουμε μέσα τη σκόνη του κραμπλ και ανακατεύουμε.

Βήμα 3

Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα, σε πάχος 1 εκ. περίπου, ή σε ατομικά τσέρκια στο σχήμα που θέλουμε και αφήνουμε να κρυώσει για ένα βράδυ, σε δροσερό μέρος αλλά όχι στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε εάν έχουμε χρησιμοποιήσει τσέρκια ή κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε, τετράγωνα ή ρόμβους κατά προτίμηση, ώστε να μην έχουμε απώλεια.

Βήμα 4

Ένα-ένα βουτάμε τα κομμάτια στην κουβερτούρα της επικάλυψης που έχουμε λιώσει και στρώσει στους 30  -31 °C. Αφήνουμε τις καριόκες πάνω σε λαδόκολλα να στεγνώσουν για 1 ώρα περίπου. Διατηρούνται για τουλάχιστον 1 μήνα εκτός ψυγείου.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης