Και ποιος δεν αγαπά αυτό το κλασικό σοκολατένιο κέρασμα; Εδώ σας έχουμε μια κλασική και αγαπημένη συνταγή, από τον Στέλιο Παρλιάρο.
Υλικά
- Για 1 κιλό περίπου
- 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 150 γρ. αμύγδαλο, σκόνη
- 115 γρ. αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις
- 25 γρ. κακάο
- 200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
- 100 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
- 300γρ. κουβερτούρα 55% κακάο για επικάλυψη
Διαδικασία
Βήμα 1
Στον κάδο του μίξερ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τις κουβερτούρες. Η ζύμη αυτή έχει τη μορφή κραμπλ. Την τρίβουμε με τα δάχτυλά μας πάνω σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 15΄.
Βήμα 2
Αφήνουμε να κρυώσει και τρίβουμε το κραμπλ σε χονδρή σκόνη με τα χέρια ή στο μπλέντερ. Λιώνουμε τις δύο κουβερτούρες σε μπεν μαρί, αποσύρουμε και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η θερμοκρασία πέσει στους 28 °C - 30 °C. Προσθέτουμε μέσα τη σκόνη του κραμπλ και ανακατεύουμε.
Βήμα 3
Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα, σε πάχος 1 εκ. περίπου, ή σε ατομικά τσέρκια στο σχήμα που θέλουμε και αφήνουμε να κρυώσει για ένα βράδυ, σε δροσερό μέρος αλλά όχι στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε εάν έχουμε χρησιμοποιήσει τσέρκια ή κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε, τετράγωνα ή ρόμβους κατά προτίμηση, ώστε να μην έχουμε απώλεια.
Βήμα 4
Ένα-ένα βουτάμε τα κομμάτια στην κουβερτούρα της επικάλυψης που έχουμε λιώσει και στρώσει στους 30 -31 °C. Αφήνουμε τις καριόκες πάνω σε λαδόκολλα να στεγνώσουν για 1 ώρα περίπου. Διατηρούνται για τουλάχιστον 1 μήνα εκτός ψυγείου.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης