Ο καταξιωμένος pastry chef Στέλιος Παρλιάρος δεν υπογράφει ένα ακόμη βιβλίο με συνταγές, αλλά αφηγείται τη γλυκιά ιστορία τόσο της δικής του ζωής, όσο και της ελληνικής ζαχαροπλαστικής, από την αρχαιότητα ως τα πιο γνωστά αστικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και τα φημισμένα γλυκά τους. Από εκεί εμπνεύστηκε και τις 56 ξεχωριστές συνταγές που περιλαμβάνει η πολύ προσεγμένη και κομψή, σκληρόδετη έκδοση, που ήρθε πρόσφατα στα χέρια μας και είναι ωραία ιδέα και για δώρο.

Το «Ελληνική ζαχαροπλαστική – Συνταγές – Ιστορίες – Αναμνήσεις» είναι ένα ταξίδι στα ελληνικά γλυκά. Όπως μας αναφέρει ο ίδιος ο αγαπημένος μας συνεργάτης, Στέλιος Παρλιάρος, στην εισαγωγή του: «Είμαι σίγουρος πως έχετε ανεξίτηλες μνήμες από τα γλυκά του κουταλιού που σερβίρονταν με ιεροτελεστία στο κρυστάλλινο πιατάκι με το μικρό κουταλάκι. Εικόνες από τις γεμάτες με σοκολατάκια φοντανιέρες στο σπίτι της γιαγιάς, από τον σιμιγδαλένιο χαλβά, που έκλεινε γευστικά τα οικογενειακά γεύματα, από τα κουλουράκια λαδιού που βρίσκονταν φυλαγμένα μέσα στο μεγάλο βάζο – προσεχτικά ακουμπισμένο ψηλά στο ράφι για να μην το φτάνουν παιδικά δαχτυλάκια». 

Έτσι, έπειτα από το κεφάλαιο, που είναι αφιερωμένο στη ζαχαροπλαστική στην αρχαία Ελλάδα και τα γλυκίσματα των αρχαίων, μας μεταφέρει νοερά στην Κωνσταντινούπολη -όπου γεννήθηκε- και στα παιδικά του χρόνια εκεί, αλλά και στον ερχομό του στην Αθήνα. Μια τυχαία γνωριμία τον οδήγησε στη ζαχαροπλαστική στα 18 του χρόνια και συγκεκριμένα στον Παπασπύρου, όπου γλυκάθηκε με τον χώρο. Ακολούθησε η μοναδική εμπειρία στο Χίλτον για να φτάσει στα 23 του να έχει το δικό του ζαχαροπλαστείο στο Κολωνάκι κι έπειτα από πολλά χρόνια -κάποια δύσκολα- να κάνει το 2004 μια στροφή στην καριέρα του. Αποσύρθηκε από τα μαγαζιά και άρχισε να γράφει συνταγές σε περιοδικά και βιβλία, αλλά και να πραγματοποιήσει ένα όνειρό του, να παραδίδει μαθήματα ζαχαροπλαστικής. Παράλληλα, όταν η μακροβιότερη εκπομπή ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα («Γλυκές Αλχημείες») έκανε τον κύκλο της, το ίδιο brand name έγινε κατάστημα στο Κολωνάκι -το οποίο λειτουργεί ως σήμερα- αλλά και περιοδικό, που έφερε την υπογραφή του και κυκλοφορεί ακόμη.

Μας άρεσε που τα εμβληματικά, αστικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του βιβλίου. Από τους Αδερφούς Ασημακόπουλους και το Desire μέχρι τον Παυλίδη με τις σοκολάτες υγείας και το Au Delicieux ή το Zonar’s. Αυτό, όμως, που έχει τη μεγαλύτερη έκταση είναι οι 56 συνταγές που εμπνεύστηκε από αυτά και είναι όλες απίστευτα νοσταλγικές. Από τα αμυγδαλωτά «αχλαδάκια» και την πολίτικη βασιλόπιτα ή τα βουτήματα πτι-φουρ και τις καριόκες ως το γιαουρτογλυκό με ζελέ από ροδάκινα, το γλυκό ψυγείου με μπισκότα και την κλασική σοκολατίνα ή τη σεράνο.

Στο τέλος, απαντά στα πιο συχνά ερωτήματα που του έχουν γίνει, δίνοντας χρήσιμα tips και μας λέει πώς φαντάζεται το μέλλον της ελληνικής ζαχαροπλαστικής.

info
Σελίδες: 304, Λιανική τιμή: 32,90 ευρώ. Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Πεδίο, και σε αγγλική και σε γαλλική έκδοση.