Με τίτλο: «Τα τυριά της Ελλάδας: Προέλευση – Ιστορία – Γεύσεις» ο αγαπητός μας Ηλίας Μαμαλάκης υπογράφει το δεύτερο βιβλίο του με θέμα τα ελληνικά τυριά. Ως λάτρης του τυριού, γύρισε από τόπο σε τόπο και κατέγραψε τα τυριά της Ελλάδος, τυριά με περίεργα ονόματα, ανέλυσε τη σύστασή τους, τον τρόπο παραγωγής, την ωρίμανση και φυσικά τον τρόπο κατανάλωσης. Ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογό του: «Θα μου έπαιρνε πάνω από έναν χρόνο και συνεχή ταξίδια για να μπορέσω να καταγράψω όλα τα τυριά της Ελλάδας. Σε αυτό το βιβλίο όμως θα βρείτε κάποια τυροκομεία και αρκετές προσπάθειες που έχουν ξεφύγει από την πεπατημένη και έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα μεγάλα τυριά της Ελλάδας, τα οποία θα δούμε αναλυτικά ένα προς ένα, αλλά και τυριά με περίεργα ονόματα και τυροκομήσεις μικρής παραγωγής». Για να καταλήξει: «Μη διστάσετε ποτέ στα ταξίδια σας να αναζητήσετε το τοπικό τυρί και γυρίζοντας στα σπίτια σας να κρατάτε ένα κεφαλάκι, που θα σας δώσει γευστική χαρά».

Στο βιβλίο μαθαίνουμε τι είναι τυρί, τι ρόλο παίζουν τα τυριά στη διατροφή του Έλληνα, την ιστορία του τυριού, το συνδυασμό τυριού και κρασιού και το πώς ταξινομούνται τα τυριά. Ακόμη, γίνεται λόγος για τις ιδιαίτερες τυροκομικές προσπάθειες και έπειτα καταγράφονται τα τυριά ανά περιοχές. Τέλος, γίνεται αναφορά στα μεγάλα τυριά της Ελλάδος και γίνεται λόγος για το σερβίρισμα του τυριού, το μαγείρεμά του κ.λπ.

Απολαύστε ένα τυροκομικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από τα Δωδεκάνησα μέχρι το Ιόνιο από έναν άνθρωπο που λατρεύει το τυρί.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Έχει γράψει μέχρι τώρα 18 βιβλία. Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων και παλαιότερα επιμελούνταν το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα γεύσης, μαγειρικής και πολιτισμού κι έχει βραβευθεί επανειλημμένως από ελληνικούς και διεθνείς φορείς.

info
Σελίδες: 200, Λιανική τιμή: 22 ευρώ. Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αρμός.