Μαθαίνουμε πώς να μη μένουμε ποτέ χωρίς πρωινό με το βιβλίο των Αργύρη Νταουλιάρη και Philippe Geneletti με τίτλο «Ποτέ χωρίς το πρωινό μου». Μία μίξη ελληνικής και γαλλικής γαστρονομίας που δημιουργούν γευστικές προτάσεις για το πρωινό γεύμα.

Ειδικότερα, πρόκειται για δίγλωσσο βιβλίο με συνταγές από Ελλάδα και Γαλλία που μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρωινό ή και να δώσουν ιδέες για μαγειρικές δημιουργίες. Ένα βιβλίο που όμως είναι σαν δύο, αφού συμπεριλαμβάνει ελληνική και γαλλική έκδοση μαζί. Απευθύνεται τόσο σε Ελληνόφωνους όσο και σε Γαλλόφωνους αναγνώστες.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκδοση: «Λάδι, αυγό, ντομάτα, φρούτα, πίτες, μέλι, αρτοσκευάσματα, γαλακτοκομικά υλικά συνθέτουν την ελληνική και γαλλική γευστική εικόνα του πρωινού. Μεσογειακή διατροφή και υψηλή γαλλική γαστρονομία συναντιούνται για να προσφέρουν συνταγές άρτιες διατροφικά και δεμένες με ποιοτικές πρώτες ύλες. Συνταγές που μπορούν να εκτελεστούν κατά τη συνεύρεση ανθρώπων όπως μια ομάδα, μια παρέα, μια οικογένεια, να συν δημιουργήσουν παράλληλα γευστικά ταξίδια. έναυσμα για εμπειρίες όχι μόνο με γεύσεις αλλά και γνωριμία με νέα τοπία, ανθρώπους και πολιτισμούς. Ο πολιτισμός αυτών των δύο χωρών δεν φυλάσσεται μόνο στις αίθουσες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, αλλά καλλιεργείται και μέσω της γαστρονομίας, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς τους, των ηθών και εθίμων, με λίγα λόγια της κουλτούρας τους».

Για τις συνταγές 
Παίρνοντας το βιβλίο στα χεριά μου, από την πρώτη ματιά κατάλαβα πως είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και περιεκτικό σε πληροφορίες. Στις πρώτες σελίδες μετά τα βιογραφικά και εισαγωγικά σημειώματα υπάρχει ένας μικρός οδηγός για τα σκεύη που θα χρειαστούν για την εκτέλεση των συνταγών τα οποία δεν είναι άλλα από τα κοινά μαγειρικά σκεύη που έχουμε στην κουζίνα μας. Nα σημειώσω ακόμη πως κάποιες συνταγές επισημαίνονται με αστερίσκους (*) για να διευκρινιστούν χορτοφαγικές προτάσεις, αλλά και γεύματα που αγαπούν τα παιδιά.

Χωρίζεται σε 3 κεφάλαια: 1) Αλμυρές Συνταγές 2) Γλυκές Συνταγές και 3) Συνοδευτικά Ροφήματα Πρωινού. Σχεδόν όλες οι συνταγές -που συνήθως χρειάζονται λίγα υλικά- έχουν μια εισαγωγή  όπου αναφέρονται κάποια ιστορικά στοιχεία, μαθαίνοντας παράλληλα περισσότερα για το πιάτο που θα ετοιμάσουμε. Τα υλικά και τα βήματα δίνονται στην ακρίβεια, ενώ οι συνοδευτικές φωτογραφίες είναι καλαίσθητες. Στις αλμυρές  υπάρχουν προτάσεις όπως κουλούρι Θεσσαλονίκης, χορτόπιτα,  στραπετσάδα, λουκανόπιτα με φύλλο βέργας, αλλά και μπαγκέτα, κροκ μεσιέ και ομελέτα κορσικής. Στις γλυκές  βρίσκουμε ρυζόγαλο, μπουγάτσα Σερρών, αλλά και μπριός, κρέπες, μαντλέν και μαρμελάδες. Ακόμη, υπάρχουν προτάσεις για κάποια ροφήματα που μπορούμε να πιούμε το πρωί.  Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε πληροφορίες για την ελληνική και γαλλική γαστρονομία, καθώς και φωτογραφικό υλικό. Μόλις τελειώσει η ελληνόφωνη έκδοση ξεκινά η γαλλόφωνη.

Για να πάρουμε καλύτερη γεύση, παραθέτουμε από το βιβλίο δύο συνταγές  μαζί με τις συνοδευτικές φωτογραφίες.

 

Ιnfo
Ποτέ χωρίς το πρωινό μου, Αργύρης Νταουλιάρης και Philippe Geneletti από τις εκδόσεις innjobs.net
Έτος έκδοσης: 2020
Αριθμός σελίδων: 210
Τιμή: 28,00 ‎€ ή στα 19,00 ‎€( ηλεκτρονική έκδοση του Βιβλίου – E-Book)