Δοκιμάζουμε την κινόα σε μία διαφορετική συνταγή από τα συνηθισμένα.
Υλικά
- 250γρ. κινόα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά πράσινη, σε ζαράκια
- 1 πιπεριά κόκκινη, σε ζαράκια
- 2 κολοκυθάκια, σε κύβους
- 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- 750ml - 1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή από κύβο, ζεστό
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 3-4 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
- 3-4 κουτ. σούπας φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροαλεσμένα
- κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς.Βήμα 2
Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε τα σποράκια της κινόα και τα καβουρδίζετε ελαφρά. Τα μεταφέρετε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, τα ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί.Βήμα 3
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε μια κουτάλα της σούπας από τον ζεστό ζωμό λαχανικών. Ανακατεύετε και, όταν απορροφηθεί, ρίχνετε ξανά ζωμό. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να μαλακώσει η κινόα και να σκάσουν τα σποράκια.Βήμα 4
Όταν είναι έτοιμη δοκιμάζετε το αλάτι, ρίχνετε το βούτυρο, πασπαλίζετε με πιπέρι, τυρί και τέλος με σουσάμι και φουντούκια. Σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση το ριζότο μόνο του ή σαν συνοδευτικό σε ψητά κρέατα ή ψάρι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb