keftedakia_rovitsas
clock icon
50'

Κεφτεδάκια ροβίτσας με κρύα σάλτσα από πετιμέζι και ξίδι

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τα κεφτεδάκια

  • 500 γρ. ροβίτσα
  • 40 γρ. αλεύρι λιναρόσπορου
  • 120 γρ. ντομάτα, τριμμένη
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 100 γρ. βρώμη αλεσμένη
  • λίγο αλάτι
  • Για τη σάλτσα

  • 150 ml πετιμέζι
  • 50 ml σόγια σος
  • 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ, σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • Για το τηγάνισμα

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml ηλιέλαιο

Φτιάχνουμε κεφτεδάκια από ροβίτσα, αυτό το είδος οσπρίου, που μοιάζει με μικρή πράσινη φακή, και έχουμε ένα πεντανόστιμο, υγιεινό και νηστίσιμο ή vegan πιάτο.

Κεφτεδάκια: Βράζουμε τη ροβίτσα ώστε να κρατάει ελαφρά. Παράλληλα βάζουμε 40 ml βραστό νερό σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι λιναρόσπορου.

Κατόπιν, χτυπάμε στο multi τη βρασμένη ροβίτσα, το μείγμα του λιναρόσπορου, την ντομάτα και το ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον δυόσμο, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το ξίδι. Ανακατεύουμε καλά και, τέλος, ενσωματώνουμε τη βρώμη και ρίχνουμε αλάτι. Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα για περίπου 1 ώρα.

Σάλτσα: Βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι εκτός από το κορν φλάουρ. Σε ένα μπολάκι αραιώνουμε το κορν φλάουρ με ελάχιστο νερό και ανακατεύουμε. Δίνουμε μια βράση στα υγρά μας και προσθέτουμε το μείγμα του κορν φλάουρ αφήνοντας να πάρει άλλη μία βράση. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Πλάθουμε το μείγμα για τα κεφτεδάκια σε μπαλίτσες όσο το δυνατόν ίδιου μεγέθους και τις περνάμε από το αλεύρι. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο σε δόσεις.

Τα μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά με τη σάλτσα πετιμεζιού.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Κεφτεδάκια: Βράζουμε τη ροβίτσα ώστε να κρατάει ελαφρά. Παράλληλα βάζουμε 40 ml βραστό νερό σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι λιναρόσπορου.

Βήμα 2

Κατόπιν, χτυπάμε στο multi τη βρασμένη ροβίτσα, το μείγμα του λιναρόσπορου, την ντομάτα και το ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον δυόσμο, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το ξίδι. Ανακατεύουμε καλά και, τέλος, ενσωματώνουμε τη βρώμη και ρίχνουμε αλάτι. Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 3

Σάλτσα: Βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι εκτός από το κορν φλάουρ. Σε ένα μπολάκι αραιώνουμε το κορν φλάουρ με ελάχιστο νερό και ανακατεύουμε. Δίνουμε μια βράση στα υγρά μας και προσθέτουμε το μείγμα του κορν φλάουρ αφήνοντας να πάρει άλλη μία βράση. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 4

Πλάθουμε το μείγμα για τα κεφτεδάκια σε μπαλίτσες όσο το δυνατόν ίδιου μεγέθους και τις περνάμε από το αλεύρι. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο σε δόσεις.

Βήμα 5

Τα μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά με τη σάλτσα πετιμεζιού.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM