keftedakia_kotopoulou
clock icon
1:40'

Κεφτεδάκια κοτόπουλου με λιαστή ντομάτα και φέτα

Υλικά

  • Μερίδες: 4-6
  • Για τα κεφτεδάκια

  • 600 γρ. κιμά από στήθος κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 μικρή ρίζα τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό
  • 10 φύλλα δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. παξιμάδι σταρένιο, αλεσμένο
  • 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτάκι σόδα (αναψυκτικό)
  • 120 γρ. φέτα σκληρή, πικάντικη, θρυμματισμένη
  • 80 γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες, ψιλοκομμένες
  • αλεύρι, για το αλεύρωμα
  • μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για την κέτσαπ (ετοιμασία 1 μέρα πριν)

  • 500 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 250 γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, ψιλοκομμένες
  • 60 ml χυμό μήλου
  • 30 γρ. μέλι
  • 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι

Αυτά τα κεφτεδάκια από κιμά κοτόπουλου σερβίρονται με δροσερή σπιτική κέτσαπ που θα ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα γιατί πρέπει να σταθεί στο ψυγείο για αρκετές ώρες.

Κέτσαπ: Από την προηγουμένη, ρίχνουμε σε ένα μπολ τις ντομάτες (φρέσκες και λιαστές), τον χυμό μήλου και το μέλι. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 12 ώρες. Την επομένη αδειάζουμε τις ντομάτες μαζί με τα υγρά τους σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ και πολτοποιούμε. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα.

Κεφτέδες: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τη μουστάρδα, το γάλα, το αυγό, τον δυόσμο, το παξιμάδι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Σε ένα μικρότερο μπολάκι ρίχνουμε τη σόδα.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα του κιμά και κάθε τόσο βρέχουμε τις παλάμες μας με τη σόδα, η οποία ενώνεται με τον κιμά και τον κάνει ιδιαίτερα αφράτο. Ζυμώνουμε για περίπου 5΄ και προσθέτουμε τη φέτα και τις λιαστές ντομάτες. Ζυμώνουμε για 1΄ ακόμη, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να σφίξει.

Το βγάζουμε από το ψυγείο, πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πανάρουμε σε αλεύρι. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε να ζεσταθεί ελαιόλαδο, περίπου 4 εκ. σε ύψος. Το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια (όχι δυνατή) φωτιά και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις, χωρίς να βάζουμε πάνω από 7 σε κάθε δόση. Τα τηγανίζουμε για 5΄-6΄, κυλώντας τα μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι ώστε να ψηθούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά με την κέτσαπ στο πλάι.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Κέτσαπ: Από την προηγουμένη, ρίχνουμε σε ένα μπολ τις ντομάτες (φρέσκες και λιαστές), τον χυμό μήλου και το μέλι. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 12 ώρες. Την επομένη αδειάζουμε τις ντομάτες μαζί με τα υγρά τους σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ και πολτοποιούμε. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα.

Βήμα 2

Κεφτέδες: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τη μουστάρδα, το γάλα, το αυγό, τον δυόσμο, το παξιμάδι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Σε ένα μικρότερο μπολάκι ρίχνουμε τη σόδα.

Βήμα 3

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα του κιμά και κάθε τόσο βρέχουμε τις παλάμες μας με τη σόδα, η οποία ενώνεται με τον κιμά και τον κάνει ιδιαίτερα αφράτο. Ζυμώνουμε για περίπου 5΄ και προσθέτουμε τη φέτα και τις λιαστές ντομάτες. Ζυμώνουμε για 1΄ ακόμη, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να σφίξει.

Βήμα 4

Το βγάζουμε από το ψυγείο, πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πανάρουμε σε αλεύρι. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε να ζεσταθεί ελαιόλαδο, περίπου 4 εκ. σε ύψος. Το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια (όχι δυνατή) φωτιά και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις, χωρίς να βάζουμε πάνω από 7 σε κάθε δόση. Τα τηγανίζουμε για 5΄-6΄, κυλώντας τα μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι ώστε να ψηθούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Βήμα 5

Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά με την κέτσαπ στο πλάι.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M