Οι καριόκες είναι ένα γλύκισμα που όλοι αγαπάνε και προτιμούν χάρη στη σοκολάτα. Μπορείτε με ελάχιστα υλικά και με το τσουρέκι, που το Πάσχα δεν λείπει από κανένα σπιτικό, να φτιάξετε το υπέροχο αυτό γλύκισμα σε ελάχιστο χρόνο και αξιοποιώντας ό,τι σας περίσσεψε.
Υλικά
- Μερίδες: για 30 τεμάχια
- 200 γρ. τσουρέκι, μπαγιάτικο
- 200 γρ. καρύδι, χοντροκομμένο
- 80 γρ. γλυκό κουταλιού περγαμόντο ή πορτοκάλι, ψιλοκομμένο
- 60 γρ. βούτυρο
- 170 γρ. γλυκό βανίλια υποβρύχιο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. νερό
- 2 κουτ. σούπας κακάο
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ ή λικέρ, προαιρετικά
- ½ κουτ. γλυκού κανελογαρίφαλα, σκόνη
- 400 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
Για τις καριόκες
Για την επικάλυψη
Tips
- Αν δεν έχουμε γλυκό του κουταλιού, προσθέτουμε λίγο ξύσμα πορτοκάλι.
- Το τσουρέκι πρέπει να είναι μπαγιάτικο και στεγνό.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το υποβρύχιο, τη ζάχαρη, το κακάο και το νερό, τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε να γίνουν σιρόπι, περίπου 5’.Αποσύρουμε, προσθέτουμε το βούτυρο, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγα λεπτά και προσθέτουμε το κονιάκ.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ με τα χέρια μας θρυμματίζουμε το τσουρέκι, προσθέτουμε το καρύδι, το γλυκό κουταλιού, τα κανελογαρίφαλα, το σιρόπι και ανακατεύουμε.
Βήμα 3
Πλάθουμε 1 μεγάλο ρολό ή 2 μικρότερα, τα οποία τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Κόβουμε το ρολό σε φέτες και τις τοποθετούμε για 20’ στην κατάψυξη. Κατόπιν με τη βοήθεια μιας λαβίδας βουτάμε κάθε φέτα στη ρευστή, λιωμένη κουβερτούρα και αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί.
Βήμα 4
Αφήνουμε τις καριόκες μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη και σερβίρουμε. Οι καριόκες διατηρούνται εκτός ψυγείου.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη