squid with chilli and garlic
clock icon
30'

Καλαμάρι στο BBQ με τσίλι και σκόρδο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 500 γρ. καλαμάρια μεγάλα, καθαρισμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 λεμόνι, τον χυμό
  • 1 κουτ. σούπας ανθό θαλασσινού αλατιού
  • φέτες λάιμ, για το σερβίρισμα
  • Για την σός

  • 6 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 πιπερίτσες τσίλι κόκκινες, χοντροκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 30 γρ. μαϊντανό πλατύφυλλο, χοντροκομμένο

Ψήνουμε καλαμάρι στο μπάρμπεκιου και του δίνουμε μια πικάντικη διάσταση προσθέτοντας τσίλι και σκόρδο.

Ζεσταίνουμε το μπάρμπεκιου. Πρέπει τα κάρβουνα να είναι πολύ ζεστά, ώστε να μαγειρέψουμε το καλαμάρι σε μόλις 2΄ και να διατηρήσουμε έτσι το κρέας του τρυφερό. Παίρνουμε το κεφάλι του καλαμαριού και το κόβουμε σε δαχτυλίδια 1 εκ., από κάτω προς την κορυφή. Κόβουμε τα πλοκάμια σε δύο ή τρία κομμάτια.

Για τη σος: Ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε τη μισή σος πάνω από το καλαμάρι, μαζί με το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι. Βάζουμε πρώτα τα πλοκάμια στο μπάρμπεκιου για 30
δευτερόλεπτα και έπειτα τα δαχτυλίδια καλαμαριού. Μετά από 1΄ αναποδογυρίζουμε τα κομμάτια και μαγειρεύουμε για άλλο 1΄. Βάζουμε τα καλαμάρια σε ένα πιάτο, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σος και τα απολαμβάνουμε απευθείας.

Συνταγή: Ben King- Φωτογραφία: Mowie Kay

Ο Ben King είναι Skipper και CEO της βρετανικής ιχθυαγοράς Pesky Fish από το 2018.  Με την υποστήριξη των πιο πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων, στην αγορά του βρίσκεις μόνο ψάρια που προέρχονται από άφθονα αποθέματα, δηλαδή που έχουν αναπαραχθεί και έχουν αλιευθεί χρησιμοποιώντας μεθόδους αλιείας χαμηλού αντίκτυπου.

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το μπάρμπεκιου. Πρέπει τα κάρβουνα να είναι πολύ ζεστά, ώστε να μαγειρέψουμε το καλαμάρι σε μόλις 2΄ και να διατηρήσουμε έτσι το κρέας του τρυφερό. Παίρνουμε το κεφάλι του καλαμαριού και το κόβουμε σε δαχτυλίδια 1 εκ., από κάτω προς την κορυφή. Κόβουμε τα πλοκάμια σε δύο ή τρία κομμάτια.

Βήμα 2

Για τη σος: Ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Ρίχνουμε τη μισή σος πάνω από το καλαμάρι, μαζί με το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι. Βάζουμε πρώτα τα πλοκάμια στο μπάρμπεκιου για 30
δευτερόλεπτα και έπειτα τα δαχτυλίδια καλαμαριού. Μετά από 1΄ αναποδογυρίζουμε τα κομμάτια και μαγειρεύουμε για άλλο 1΄. Βάζουμε τα καλαμάρια σε ένα πιάτο, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σος και τα απολαμβάνουμε απευθείας.

Συνταγή: Ben King- Φωτογραφία: Mowie Kay

Ο Ben King είναι Skipper και CEO της βρετανικής ιχθυαγοράς Pesky Fish από το 2018.  Με την υποστήριξη των πιο πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων, στην αγορά του βρίσκεις μόνο ψάρια που προέρχονται από άφθονα αποθέματα, δηλαδή που έχουν αναπαραχθεί και έχουν αλιευθεί χρησιμοποιώντας μεθόδους αλιείας χαμηλού αντίκτυπου.