Μία πολύ εύκολη, νόστιμη και θρεπτική συνταγή με μανιτάρια, η οποία αποτελεί ιδανική επιλογή και για περιόδους νηστείας.
Υλικά
- 600 γρ. καλαμάρια, κομμένα σε ροδέλες (τα κεφάλια ψιλοκομμένα)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 600 γρ. μανιτάρια (κατά προτίμηση portobello)
- 1 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για 4 άτομα
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια, τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 3΄-4΄. Κρατάμε τον ζωμό που θα βγάλουν.
Βήμα 2
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα κεφάλια από τα καλαμάρια για 3'-4'. Σβήνουμε με το κρασί.
Βήμα 3
Προσθέτουμε το θυμάρι, τα μανιτάρια με τον ζωμό τους, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10'.
Βήμα 4
Ρίχνουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε για 3' ακόμη (να μην παραβράσουν).
Βήμα 5
Σερβίρουμε με μια γενναιόδωρη κουταλιά γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY