Έχει πατρίδα του τη Σουηδία, όμως πίνεται φανατικά σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη (στη Γερμανία και την Αυστρία το λένε gluehwein) ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών. Φτιάξτε το κι εσείς για ένα ζεστό καλωσόρισμα στους καλεσμένους σας.
Ρίχνετε το κρασί σε μια κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και το βάζετε να ζεσταθεί καλά, χωρίς να αφήσετε να πάρει βράση. Ανακατεύετε στο ενδιάμεσο για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφήνετε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς για μια ώρα να ανακατευτούν τα αρώματα και στη συνέχεια φιλτράρετε το κρασί και το μεταφέρετε ξανά στο μπουκάλι. Κλείνετε με το πώμα και το διατηρείτε τουλάχιστον για 1 εβδομάδα.
Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξαναζεσταίνετε το κρασί, μοιράζετε σταφίδες και φιλέ αμυγδάλου στα ποτήρια και απογεμίζετε με ζεστό κρασί. Αν θέλετε προσθέτετε λίγο αλκοόλ, όπως ρούμι, κονιάκ ή βότκα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ρίχνετε το κρασί σε μια κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και το βάζετε να ζεσταθεί καλά, χωρίς να αφήσετε να πάρει βράση. Ανακατεύετε στο ενδιάμεσο για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βήμα 2
Αφήνετε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς για μια ώρα να ανακατευτούν τα αρώματα και στη συνέχεια φιλτράρετε το κρασί και το μεταφέρετε ξανά στο μπουκάλι. Κλείνετε με το πώμα και το διατηρείτε τουλάχιστον για 1 εβδομάδα.
Βήμα 3
Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξαναζεσταίνετε το κρασί, μοιράζετε σταφίδες και φιλέ αμυγδάλου στα ποτήρια και απογεμίζετε με ζεστό κρασί. Αν θέλετε προσθέτετε λίγο αλκοόλ, όπως ρούμι, κονιάκ ή βότκα.