Ένα νόστιμο γκρατέν είναι πάντα εντυπωσιακό σε ένα γιορτινό τραπέζι. Το ετοιμάζουμε πανεύκολα και πετυχαίνουμε ασύγκριτη βελούδινη υφή με την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ.
Υλικά
- 4 σελινόριζες μέτριες (1.200 γρ. περίπου)
- 400 γρ. πατάτες μέτριες
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 200 γρ. μπέικον, σε κυβάκια
- 2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα χοντροτριμμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μερίδες:6
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις σελινόριζες σε λεπτές φέτες πάχους 0,5εκ. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα να σιγοβράσουν με το γάλα για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι τελείως.
Βήμα 2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στραγγίζουμε τα λαχανικά από το γάλα και το κρατάμε στην άκρη. Σε πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις φέτες ομοιόμορφα - δύο φέτες σελινόριζας εναλλάξ με μία φέτα πατάτας. Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά.
Βήμα 3
Πασπαλίζουμε από πάνω το σκόρδο και μοιράζουμε ομοιόμορφα τα κυβάκια του μπέικον. Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού, προσθέτουμε το μισό τυρί και περιχύνουμε το περιεχόμενο του ταψιού. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του.
Βήμα 4
Σερβίρουμε το γκρατέν λίγα λεπτά αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, μέσα στο πυρίμαχο σκεύος που το ψήσαμε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb