Σας προτείνουμε την πιο ελαφριά και «δροσερή» εκδοχή για γιουβέτσι, με χυλοπιτάκι και λαχανικά.
Υλικά
- 1.200γρ. μοσχαράκι σε μερίδες
- 1 μελιτζάνα φλάσκα σε κύβους
- 2-3 κολοκυθάκια σε κύβους
- 1-2 καρότα σε κύβους
- 300γρ. χυλοπιτάκι κοφτό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 μέτριες ντομάτες ώριμες τριμμένες ή σε κύβους
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1-2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 100γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βήμα 1
Τσιγαρίζετε το μοσχαράκι με λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και προσθέτετε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε και, μόλις μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτετε τις φρέσκες ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, την κανέλα, τη δάφνη, τη ζάχαρη, δύο φλιτζάνια ζεστό νερό και ανάλογο αλατοπίπερο.Βήμα 2
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Σε αυτό το διάστημα ίσως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον ζεστό νερό.Βήμα 3
Παράλληλα, σε βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρετε ελαφρά τα λαχανικά. Ξεκινάτε με τα κολοκυθάκια, μετά με τα καρότα και τέλος με τις μελιτζάνες. Βγάζετε τα λαχανικά σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και τα αφήνετε στην άκρη.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Μόλις μαλακώσει το μοσχαράκι και δέσει η σάλτσα του αφαιρείτε τη δάφνη και την κανέλα και ρίχνετε στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα λαχανικά και το χυλοπιτάκι. Ανακατεύετε και αδειάζετε το φαγητό σε βαθύ, κατά προτίμηση πήλινο ταψί.Βήμα 5
Ψήνετε το γιουβέτσι στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το χυλοπιτάκι (αν η σάλτσα δεν είναι αρκετή για να σκεπάσει το χυλοπιτάκι καλό θα ήταν να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα). Αν θέλετε, 5 λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο το πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη