Σε αυτή τη συνταγή οι γίγαντες μπαίνουν στην κατσαρόλα μαζί με φρέσκα λαχανικά και λουκάνικα τσορίθο δίνοντας στο πιάτο μοναδική νοστιμιά.
Υλικά
- 400 γρ. φασόλια γίγαντες (μουλιασμένους από την προηγουμένη ημέρα)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. λουκανικάκια τσορίθο, κομμένα σε φέτες 2 εκ.
- 150 γρ. καπνιστό μπέικον, σε κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 300 ml χυμό ντομάτας
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεπλένουμε καλά τους γίγαντες και τα ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι. Γύρω-γύρω του βάζουμε τα λουκανικάκια και το μπέικον.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το θυμάρι, το σκόρδο, τα καρότα, τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές φέτες, τον πελτέ ντομάτας, τον χυμό ντομάτας, την καπνιστή πάπρικα, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Έπειτα ρίχνουμε το κρύο νερό ώστε να καλύψει όλα τα υλικά κατά 3-4 εκ. και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 2
Τοποθετούμε την κατσαρόλα μας πάνω σε δυνατή φωτιά. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ξαφρίζουμε προσεκτικά το νερό. Βράζουμε για 10΄. Μόλις περάσουν τα 10΄, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 2-2 ½ ώρες μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες.
Βήμα 3
Στα μισά του μαγειρέματος ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε, αν χρειαστεί, λίγο επιπλέον καυτό νερό. Μόλις μαλακώσουν τα φασόλια, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι για 10΄για να ξεκουραστεί το φαγητό. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα. Ραντίζουμε κάθε πιάτο με λίγο ωμό λάδι και τον χυμό λεμονιού.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio Lm