Ο σεφ της «Ταβέρνας των Φίλων» Γιάννης Μούσιος μάς δίνει τη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο πιάτο με φασόλια γίγαντες.
Υλικά
- 500 γρ. γίγαντες Πρεσπών, μουλιασμένους σε νερό αποβραδίς
- ε.π. ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα
- 8 πράσα, σε ροδέλες 2 εκ.
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 2 ποτήρια λευκό ξηρό κρασί
- 1,5 κιλό σπανάκι, τα φύλλα
- 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι μυρώνια
- 2 λεμόνια, τον χυμό τους
- 3 φύλλα δάφνης
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- ξινοτύρι
Για 4 άτομα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε τους γίγαντες σε άφθονο νερό να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά, με μια τρυπητή κουτάλα ξαφρίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε τη δάφνη και βράζουμε για περίπου 1 ώρα να μαλακώσουν καλά. Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε. Τους σουρώνουμε κρατώντας 1 λίτρο από το νερό που έβρασαν.
Βήμα 2
Σε μια ρηχή πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σκόρδο και τα μπαχαρικά για περίπου 10', μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά τα 2/3.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τον ζωμό από τους γίγαντες, τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15'. Βάζουμε το σπανάκι, σιγομαγειρεύουμε για 5', μέχρι να μαλακώσει, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα μυρωδικά μας -αν χρειαστεί, διορθώνουμε με αλατοπίπερο.
Βήμα 4
Μεταφέρουμε το φαγητό μας σε ένα ταψί φούρνου, ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού και ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για περίπου 45', να αποκτήσει μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.
Βήμα 5
Σερβίρουμε με άφθονο ξινοτύρι και ζυμωτό ψωμί.
Styling: Εύα Μονοχάρη
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης