Ένα γλυκό ταψιού που αγαπάμε πολύ και πάντα συνδυάζουμε με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ.
Υλικά
- 500γρ. κανταΐφι
- 300γρ. φύλλο κρούστας
- 350γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
- 150γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 3 φρυγανιές τριμμένες
- 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- 1.500γρ. ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανοίγετε το κανταΐφι και το ξαίνετε με τα δάχτυλα για να ξεχωρίσει και να γίνει αφράτο. Το σκεπάζετε με νωπή πετσέτα για να μην ξεραθεί.Βήμα 2
Ανακατεύετε την καρυδόψιχα με τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φρυγανιές.Βήμα 3
Αλείφετε με βούτυρο ένα στενόμακρο ταψί (περίπου 25x40εκ.) και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το λιωμένο βούτυρο. Απλώνετε ομοιόμορφα από πάνω το μισό κανταΐφι και το ραντίζετε με λίγο βούτυρο. Σκεπάζετε το κανταΐφι με το μίγμα του καρυδιού και απλώνετε το υπόλοιπο κανταΐφι από πάνω. Ραντίζετε με λίγο βούτυρο και μετά στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας από πάνω αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο.Βήμα 4
Χαράζετε τον μπακλαβά σε λωρίδες και τον περιχύνετε με όσο βούτυρο έχει μείνει. Ραντίζετε το πάνω φύλλο με λίγο νερό και ψήνετε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Τον βγάζετε από το φούρνο και τον αφήνετε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρός.Βήμα 5
Βάζετε όλα τα υλικά του σιροπιού να βράσουν για 6 λεπτά περίπου και περιχύνετε τον μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι. Αφήνετε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει πριν τον κόψετε σε κομμάτια.Φωτογραφία: Βαγγέλης πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή