Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου μας φτιάχνει μια απλή συνταγή με χόρτα που βρίσκονται σε αφθονία στην αγορά αυτή την εποχή και τα μαγειρεύει γιαχνί, δηλαδή με σάλτσα ντομάτας που τους πηγαίνει πολύ.
Υλικά
- 1½ κιλό χόρτα εποχής (π.χ. λάπαθα, βρούβες, καυκαλήθρες, μυρώνια, ζωχούς, αγριόπρασα, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκα άγρια σκορδάκια, φρέσκα πρασάκια, αρχατζίκους, μάραθο, μαϊντανό)
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 δαφνόφυλλο
- ½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 3-4 κουτ. σούπας ντομάτα κονκασέ
- 3-4 μικρές πατάτες, κομμένες στα τέσσερα
- αλάτι ανθό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες: 4 - 6
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Βήμα 2
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και τα αχνίζουμε να μελώσουν σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10΄, χωρίς να καούν. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ να σοταριστεί για 2΄-3΄ και κατόπιν την ντομάτα κονκασέ.
Βήμα 3
Εν συνεχεία, βάζουμε τις πατάτες και μετά από 2΄-3΄ προσθέτουμε όλα τα χόρτα μαζί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε τα χόρτα να χάσουν όλα τα υγρά τους, για περίπου 5΄. Μόλις χάσουν τα υγρά τους, δυναμώνουμε, προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό, αλατοπίπερο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει δυνατή βράση.
Βήμα 4
Ξαναχαμηλώνουμε τη φωτιά και με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30΄-35΄ και να μείνουν τα χόρτα με το λάδι τους και λίγο ζουμάκι το οποίο έχει μελώσει.
Βήμα 5
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα προσθέτοντας λίγο λεμόνι και λίγο επιπλέον ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Styling: Elena Jeffrey, Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M