Dauphinoise FRANCE
clock icon
1:20'

Γαλλικό γκρατέν με πατάτες ντοφινουάζ

Υλικά

  • 1.000 γρ. πατάτες καθαρισμένες
  • 250 γρ. γραβιέρα γλυκιά, χοντροτριμμένη
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 20 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • θαλασσινό αλάτι
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ψιλοκομμένο

Tips

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλία από γραβιέρες, γλυκιά και πικάντικη.

Στο άκουσμα της λέξης «ντοφινουάζ» το μυαλό μας πάει σε μια συνταγή προφανώς γαλλική, σαφώς με βούτυρο και μοσχοκάρυδο, και η αλήθεια είναι αυτή, καθώς οι απολαυστικές λεπτοκομμένες πατάτες γκρατέν είναι η απόλυτη γαλλική γεύση!

Κόβουμε ολόκληρες τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, στο μαντολίνο ή με μαχαίρι και τις απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος περίπου 28 εκ. και πασπαλίζουμε τον πάτο με ένα λεπτό στρώμα γραβιέρας. Ξεκινάμε να κάνουμε στρώσεις εναλλάξ με πατάτες και γραβιέρα, κάθε φορά αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τελειώνουμε τις στρώσεις με γραβιέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε τις πατάτες.

Καλύπτουμε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί και καπάκι. Ψήνουμε για 50’ στους 200°C, ξεσκεπάζουμε, συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να αποκτήσει η κρούστα χρυσό χρώμα και αποσύρουμε. Σερβίρουμε το ντοφινουάζ ζεστό, πασπαλισμένο με θυμάρι, ως κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε ολόκληρες τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, στο μαντολίνο ή με μαχαίρι και τις απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος περίπου 28 εκ. και πασπαλίζουμε τον πάτο με ένα λεπτό στρώμα γραβιέρας. Ξεκινάμε να κάνουμε στρώσεις εναλλάξ με πατάτες και γραβιέρα, κάθε φορά αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τελειώνουμε τις στρώσεις με γραβιέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε τις πατάτες.

Βήμα 2

Καλύπτουμε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί και καπάκι. Ψήνουμε για 50’ στους 200°C, ξεσκεπάζουμε, συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να αποκτήσει η κρούστα χρυσό χρώμα και αποσύρουμε. Σερβίρουμε το ντοφινουάζ ζεστό, πασπαλισμένο με θυμάρι, ως κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό.